Amb motiu del 8-M ens trobem articles, reportatges i programes especials que parlen sobre qüestions que tenen a veure amb les dones, amb els problemes a què ens enfrontem, les lluites encara pendents d'obtenir victòries, i també els èxits aconseguits. La majoria de les vegades, des d'una perspectiva política, social, des d'on s'analitzen dades i contextos, així com la divisió al si del moviment feminista. Són moltes les qüestions que ens permetrien "encetar" un meló amb motiu del 8-M. Però en aquesta ocasió he volgut escriure un article per a totes, que abordant un assumpte que ens importa, ens afecta, també pugui resultar útil.

Aquesta setmana he entrevistat Marta León, una enginyera experta en nutrició, i concretament en hormones. Amb ella s'aprèn a cuidar la nostra salut de manera natural, a conèixer el nostre cos, els seus processos interns i de manera molt concreta, el que necessitem en cada moment, depenent de la fase hormonal en què ens trobem. El cos de la dona està constantment vivint canvis. Des que comencem a menstruar, fins als nostres últims dies de vida, el nostre cos genera hormones diferents, una cosa que, en la majoria dels casos, es produeix sense que sapiguem el que està passant. Malgrat els senyals que rebem, sovint no els sabem interpretar. El dolor (de vegades insuportable) durant la menstruació —dismenorrea—, molèsties intestinals, alteracions emocionals, cefalees, canvis en l'apetit, en el son, poden ser senyals en la dona sana que necessita donar al seu cos (o treure-li) elements que solen estar associats amb la nutrició.

Normalment, el cicle menstrual acostuma a ser d'un mes, aproximadament. I des que s'inicia, al voltant dels dotze anys, fins que acaba, al voltant dels 50 (edats aproximades), es produeix de manera constant i cíclica al llarg de la nostra vida fèrtil. Dins d'aquest mes, poden diferenciar-se quatre fases, on el nostre cos es prepara per a diferents moments, i en els quals necessitarà que aportem —o evitem— nutrients. La fase menstrual es produeix entre el dia 1 i el 5 del cicle. És el moment en què el cos reté líquids, ens sentim inflades. I a més, augmenta el cansament i la sensibilitat al dolor. És molt possible que es produeixin episodis de tristesa. És el moment en què ens pot venir de gust "manteta i sofà" i que ens deixin en pau. És precisament aquí quan ens va especialment bé consumir aliments rics en potassi i en Omega 3 (peixos blaus), fruita seca, cúrcuma, gingebre. Passejos tranquils, i descans. Beure molt líquid i augmentar la fibra per evitar restrenyiment. M'explicava Marta León que precisament la falta de consum de peix és un dels factors que incideix directament en les molèsties. I assenyala que consumir dues o tres racions a la setmana de peix ens pot estalviar prendre algun analgèsic per al dolor.

La importància de la nutrició i de conèixer allò que el nostre cos i ment necessiten hauria d'estar a l'ordre del dia

Immediatament després de la menstruació, arriba la fase fol·licular, moment en què es va preparant la formació de l'òvul. Aquí augmenten els nivells d'estrogen fins que l'òvul s'allibera de l'ovari. I és aconsellable consumir carbohidrats (com ara pasta, tubercles, pa i arròs, si és possible, integrals). És el moment que ens sentim amb energia, positives, eufòriques, després de la setmana de fluixera. Estem més actives i el cos necessita moviment.

Alsehores és quan arribem a la fase ovulatòria, quan l'òvul s'allibera de l'ovari i descendeix per la trompa de Fal·lopi. És una etapa molt breu, que sol durar unes hores (de 12 a 36), i té lloc a mitjans del cicle, al voltant del dia 15 (depenent de la durada del cicle de cada dona). Aquí és quan se'ns en va la gana. El nostre cos es concentra en la possible fecundació i, si volem ajudar-lo, és quan cal fer atenció al ferro i a l'àcid fòlic. Toca deixar els carbohidrats aquests dies i passar als hidrats de carboni complexos (tubercles, llegums o fruites), fruita seca, cereals integrals i aliments rics en ferro. En aquests dies és quan sentim una força i una energia molt marcada.

Si no s'ha produït la fecundació, és quan ens apropem a la fase prèvia a la menstruació. Quan es comença a produir l'estrogen i la progesterona. I ve la irritabilitat, apareixen els granets d'acne, notem inflor, mal de cap, de pit, insomni... Es diu fase lútia i és quan el cos ens demana "dolç" i solem tenir més gana. Però cal tenir en compte que el consum de productes processats (brioixeria, snacks, llaminadures i qualsevol cosa que tingui sucre) influeixen negativament en el malestar. És habitual que aquests dies el cos et demani xocolata, per la qual cosa el més recomanable és buscar-ne un el més natural possible i de forma puntual. Moltes dones "devoren" durant aquests dies, i això pot augmentar el malestar anímic perquè se sentiran culpables. És quan ens va molt bé menjar fruits vermells, cereals integrals, formatge, iogurt (com el grec, que té més greix), alvocat, xocolata negra. I quan aquesta fase passa, tornem a començar.

Em pregunto com és possible que fins als quaranta, no m'hagi trobat amb una experta com Marta León, que hagi sabut explicar-me tan bé tot això. I constato que no soc l'única, ja que entre les meves amigues, i familiars, cap ho coneixia. Alguna cosa, algun consell, però no amb amb tot aquest detall i amb aquesta manera de comprendre globalment el procés i sobretot, la manera de preparar-nos. Que important seria que tot això se'ns expliqués a l'escola, oi? En el moment en què ens preparem per tenir la primera menstruació, i tant nosaltres com els nostres companys, puguem entendre la "muntanya russa" de sensacions i emocions que aprendrem a gestionar —pel nostre bé— durant la nostra vida fèrtil. No es tracta que "et toqui" patir la regla. Es tracta d'aprendre a entendre el teu cos, donar-li el que necessita en cada moment i ser conscients que hem de saber com cuidar-nos.

Un altre dels moments increïbles de revolució hormonal es produeix en l'embaràs. Preparar-te per allotjar vida al teu cos és clau. En cada fase el nostre cos necessitarà preparar-se, i com més sapiguem el que ens convé, millor. Igual que en el climateri (etapa que ens porta a la menopausa), les nostres pautes d'alimentació han de ser diferents, per trobar-nos bé. Els senyals que el cos ens dona, com els famosos fogots, la tristesa, l'insomni, la sequedat vaginal, la pèrdua de cabell, hem d'aprendre a interpretar-los i respondre a través de la nutrició, d'hàbits saludables que incidiran, sense cap dubte, en una millor qualitat de vida.

A més de la nutrició, pensar per un moment en el ritme de vida que portem, l'estrès a què estem sotmeses; la falta de temps per passejar a l'aire lliure o prendre una estoneta el sol, són punts fonamentals a tenir en compte. La contaminació que estem incorporant en el nostre organisme també influeix, i molt, per exemple, en la nostra fertilitat i és bo tenir-ho en compte. Ser conscients de la importància de la vitamina D o C al nostre cos és clau. I entendre que en cada moment necessitem aportar elements diferents. El "sota, cavall, rei" que normalment ens empeny a l'hora de cuinar, hauria de ser modificat per l'aportació d'allò que necessitem en cada moment.

La importància de la nutrició i de conèixer el que el nostre cos i ment necessiten hauria d'estar a l'ordre del dia, i, tanmateix, continua sent un assumpte encara molt desconegut. Serveixi aquest breu article per animar a endinsar-nos en una cosa que ens interessa (i ens beneficia) a totes.