Aquest dissabte, de fet, la matinada de diumenge, dormirem una hora més; cosa que en ella mateixa ja hauria de ser una bona notícia perquè en general dormim massa poc. També malament. Hem fet, en la nostra societat, grans aprenentatges col·lectius sobre diferents aspectes de la nostra vida, de fet, de la manera com vivim, que tenen una gran afectació en la nostra salut. Penso, per exemple, en el tabac, en l’alcohol i també, encara que d’una altra manera, en el que és bo que mengem i en el que no; però ens hem deixat el son enrere.

No tenim prou consciència, tot i que comencem a posar-ho a l’agenda col·lectiva, de la importància que té dormir prou hores i l’afectació, a banda d’altres factors, que té en nosaltres l’hora. Em refereixo a l’organització horària col·lectiva, per això us proposo que aquesta setmana la compareu amb la vinent i si pot ser la següent, perquè el dia 29 es farà el canvi d’hora. Estrenarem, una vegada més, l’horari d’hivern.

En l’ordenació social del temps em sembla que hem avançat com a societat en la idea que no cal —de fet, que és més que recomanable, imprescindible— marejar més l’hora. És a dir, que hem de deixar de fer els dos canvis d’horari que tenim programats cada any per distingir el que anomenen horari d’estiu de l'horari d’hivern. Aquest és un consens al qual s’havia arribat a nivell europeu just abans de la pandèmia de la covid-19 i que aquesta —i ho dic figuradament perquè no ha tingut res a veure amb l’hora, però ha estat l’excusa per deixar-la pel camí— no va permetre avançar més.

Observeu si us va més bé llevar-vos quan es fa de dia o fer-ho a negra nit encara. La ciència té clar que si ho fem quan encara no s’ha fet de dia li demanem un sobre esforç al cos que arrosseguem tota la jornada

Ara bé, pel que fa a quin és l’horari adient per viure, en el cas de l’estat espanyol —la competència no la tenim traspassada a Catalunya—, hi ha molta més disparitat; s’està lluny del consens i el que és pitjor, una gran part de la ciutadania abraça amb delit l’horari d’estiu. Tot i que la recomanació dels experts i expertes basada en les evidències científiques de diferents tipus, també les que tenen a veure amb el son, recomanen tot el contrari; justament l’horari d’hivern. Horari que ara encetarem de nou i fins al 23 de març de 2024, si no hi ha canvi polític al respecte, i que és el que li convé més a la nostra bona salut.

D’aquí la proposta feta més amunt, a banda del mareig amb el canvi, observeu si us va més bé llevar-vos quan es fa de dia o fer-ho a negra nit encara. La ciència té clar que si ho fem quan encara no s’ha fet de dia li demanem un sobre esforç al cos que arrosseguem tota la jornada i que té efectes també a mitjà i llarg termini en la nostra salut.  Certament, les exigències laborals de tothom i a tot el país no són les mateixes. Hi ha, fins i tot, qui treballa de nit en tots els casos i ha de dormir de dia, però més enllà d’això, en general, tenir tot l’any aquest horari d’hivern és el que més ens acosta al que la nostra biologia necessita. No oblidem a més que aquest tampoc és encara —coses dels polítics i les polítiques— l’horari ideal, perquè no ens estem regint pel meridià que toca.