Últim cap de setmana de campanya electoral amb un gran titular al frontispici: la resiliència de l'independentisme li garanteix, sempre que els tres partits amb opcions parlamentàries vulguin, formar un govern d'aquesta ideologia i acordar un nou full de ruta per fer front a l'estat espanyol. Si en les eleccions del 2017 van aconseguir 70 escons, ara la suma de Junts, ERC i CUP es mouria en una forquilla d'entre 69, per la banda més baixa, i 77 parlamentaris per la de dalt, la qual cosa a la pràctica li garanteix a la part intermèdia una millora de tres escons. Segona notícia: En cap dels supòsits a l'enquesta que ha realitzat Feedback per a El Nacional, la suma de Junts i ERC no assoleix, ara per ara, la majoria absoluta, i queda a mercè de les exigències de la CUP com en les dues últimes legislatures.

La tercera novetat és què passa amb l'efecte Illa? Tot l'enorme esforç propagandístic per concentrar el vot unionista en el candidat del PSC no li assegura la victòria quan falta una setmana i tampoc no assoleix els resultats d'Arrimadas el 2017. Hi ha un sostre en el transvasament de sufragis de la dreta a un dirigent del PSC i, a més, hi ha l'efecte Vox, que dessagna el PP i pot posar en problemes Casado.

El duel entre els dos grans partits independentistes i del qual depèn, segurament i si no es barallen, la presidència de la Generalitat, està absolutament obert, perquè les diferències no són ni de bon tros definitives. El fet que Junts tingui un mínim avantatge en vots i un repartiment més favorable en escons per la Llei D'Hondt incorpora molta morbositat a la recta final. Les altres coses s'aniran definint en els dies que venen, encara que ja avanço que l'esforç de les empreses demoscòpiques té més incerteses que mai.

Amb aquest puzle tan complicat, els marges d'error de qualsevol enquesta i l'alta abstenció que s'aproparà a uns 20 punts més si es compara amb 2017, l'última setmana passa a ser clau en la configuració del mapa polític del 14-F. Illa, Borràs i Aragonès estan en condicions de retenir el vot que ja està decidit, però rescatar sufragis de l'abstenció està en mans de Pedro Sánchez, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. El que sigui més efectiu i convincent dels tres guanyarà la partida.

La llei electoral espanyola, a la qual ens hem de sotmetre tots els mitjans de comunicació, ens impedeix continuar publicant enquestes a partir de les 00:00 hores de dimarts, cinc dies abans del 14-F. Cap partit no ha fet mai res per solucionar aquesta anomalia democràtica que priva d'informació valuosa als electors, que han de recórrer a mitjans estrangers per tenir una informació que els quarters electorals tenen amb tota mena de detalls. Com el 2017, intentarem que els nostres lectors coneguin l'evolució de l'última setmana de campanya i els moviments que hi hagi entre partits. Dins de la legislació, però denunciant l'encotillament que hi ha.