A diferència del que passa amb marques com Mercedes, BMW, Audi i altres marques prèmium de referència a nivell mundial, Skoda no és que sigui precisament coneguda per ser un fabricant les aportacions tecnològiques del qual hagin estat determinants en els últims anys.
Tanmateix, es pot destacar que el fabricant associat al grup Volkswagen està treballant ara en un peculiar projecte que, si bé és cert que pot acabar desapareixent, també ho és que, si s'executa de forma correcta, pot acabar ajudant a evitar molts accidents, especialment a les grans ciutats, en les quals els cotxes i els vianants cohabiten diàriament.
No és que sigui cap secret que, a diferència del que passa amb els motors de combustió, un dels principals problemes que generen els cotxes elèctrics i és que, en no fer a penes soroll, especialment a velocitats molt baixes, són molts els vianants que evidentment no ens senten venir, per això en alguns casos ja s'hagin produït accidents i que siguin alguns els fabricants que incorporen algun tipus de sistema perquè a velocitats baixes els seus elèctrics evitar un so fàcilment identificable.
El panell il·luminat al frontal de Skoda, un invent curiós
A Škoda estan treballant també en una altra direcció que, com menys, no deixa de ser curiós. A diferència del que passa amb els models amb motors de combustió, que necessiten una graella en la seva part davantera perquè l'aire rebaixi la temperatura del motor, els elèctrics no necessiten aquesta graella, per això bona part dels elèctrics tenen una part davantera tancada quant al seu disseny.
En el cas de Skoda, les versions més top del seu Enyaq compten amb una graella il·luminada anomenada Crystal Face que no deixa de ser un detall estètic sense cap tipus utilitat per a la mecànica. I és aquest element en el qual és quan veuen una oportunitat per inserir un sistema d'il·luminació que pugui envia senyals als vianants, senyals advertint-los, a través d'animacions amb diferents colors, especialment verd i vermell, com el dels semàfors, si poden o no passar per davant.
Tal com ha apuntat Zdeněk Herda, cap del Departament de Desenvolupament Tècnic de Skoda, "es tracta essencialment de la substitució completa de la Crystal Face retroil·luminada de l'Enyaq per un mòdul LED. Els díodes són programables i cada un pot controlar-se per separat, la qual cosa permet crear animacions."
Veurem fins a quin punt aquest curiós projecte d'escola arriba a materialitzar-se o no, però almenys es pot destacar que, en teoria, la proposta de la marca txeca, per molt extravagant que soni, podria acabar sent útil en segons quins casos.