El cap del Kremlin, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimecres que Rússia ja té una nova arma estratègica al seu arsenal, el míssil hipersònic Avangard, capaç de superar l'escut antimíssils nord-americà i que va completar aquest dimarts el seu últim assaig abans d'entrar en servei.

"Rússia té un nou tipus d'arma estratègica. El nou sistema Avangard és invulnerable per als actuals i els previstos sistemes de defensa antiaèria i antimíssils de l'enemic. Això és un gran èxit i una gran victòria", va assegurar.

Putin, que porta diversos mesos acusant els Estats Units de provocar l'inici d'una nova cursa armamentista similar a què va portar a la caiguda de l'URSS, va decidir acabar l'any presentant en societat un nou armament, que se sumarà a la tradicional tríada nuclear: submarins atòmics, aviació estratègica i míssils intercontinentals.

A més, va revelar que Moscou va començar a desenvolupar l'esmentada arma el 2003, és a dir just després que Washington abandonés unilateralment el tractat de defensa antimíssils.

"Aquest és un magnífic, un excel·lent regal de Nadal per al país. Els Avangard garantiran la seguretat del país durant dècades", va ressaltar en un missatge que recordava els temps rancis de l'URSS en què el llançament d'un nou coet paralitzava el país i la despesa en armament era prioritària.

Putin va supervisar el llançament

Sense previ avís, Putin va anar al Centre Nacional de Comandament per supervisar el llançament de l'Avangard, que va recórrer uns 6.000 quilòmetres des de la base militar de Dombarovski al sud de la serralada dels Urals fins al polígon de tir de Kura a la península de Kamchatka, a l'Extrem Orient rus.

"L'assaig ha estat un èxit. Aquest és un esdeveniment important. Som els primers en tenir aquest tipus d'arma estratègica. El 2019 el nou sistema estratègic intercontinental Avangard entrarà en servei en les Forces Armades, va dir en presidir una reunió del Govern en tornar al centre de comandament.

vladimir putin exèrcit efe

El líder rus va donar les gràcies als dissenyadors de l'Avangard, als participants en l'assaig i al Ministeri de Defensa per la seva "excel·lent" feina, que va qualificar d'"ardu" i que va obligar a adoptar decisions "innovadores", des del punt de vista tecnològic.

En les breus imatges ofertes per la televisió russa es pot veure com el míssil és llançat des d'una sitja subterrània coberta per la neu amb rumb a Kamchatka, per al que va haver de recórrer tot Sibèria.

"Durant el vol a velocitat hipersònica l'ogiva va realitzar una maniobra vertical i horitzontal i va assolir el seu objectiu en el polígon militar en el moment previst", assenyala la nota oficial.

Eludir sistemes antimíssils

Segons els seus creadors, l'Avangard, compost per un coet balístic intercontinental equipat amb una o diverses ogives hipersòniques capaces de maniobrar abans d'assolir el seu objectiu, pot eludir qualsevol dels sistemes antimíssils actualment existents al món, inclòs el nord-americà.

El Kremlin va anunciar que amb aquesta prova s'acaben els assajos d'aquest armament estratègic, que serà subministrat ben aviat a les Forces Armades d'aquest país, que crearan amb aquesta finalitat una divisió especial amb base als Urals.

Segons els militars russos, al juliol va començar la producció en sèrie dels Avangard, que van ser esmentats per primera vegada pel mateix Putin en el discurs sobre l'estat de la nació el passat 1 de març.

Llavors, Putin va destacar la capacitat dels Avangard d'assolir les més denses capes de l'atmosfera i de superar en 20 vegades la velocitat del so.

"Es dirigeix a l'objectiu com un meteorit, com una bola de foc. La temperatura a la seva superfície assoleix els 1.600-2.000 graus centígrads", va assegurar.

Assolir qualsevol punt del globus

També va declarar que Rússia havia desenvolupat armes "sense parió" -el míssil aerobalístic Kinzhal amb un abast de més de 2.000 quilòmetres ja està en servei-, capaces d'assolir qualsevol punt del globus, encara que va negar insistentment que aquest país es vagi a veure involucrat en una cursa armamentista.

Va insistir que, encara que aquest any va anunciar una retallada en el pressupost de defensa després de més d'una dècada d'ingent despesa en rearmament, Rússia continuarà produint armament de nova generació per a l'Exèrcit i l'Armada russos.

La setmana passada, en la seva roda de premsa anual, va acusar els EUA d'augmentar el risc d'una guerra nuclear al món en donar l'esquena al tractat d'eliminació de míssils de mig i curt abast, conegut com a INF, i denegar-se a negociar una pròrroga del START-3, que limita l'armament estratègic ofensiu.

Citant la doctrina militar russa, Putin manté que el Kremlin només recorreria a aquest arsenal estratègic si és atacat amb armes nuclears o amb armament convencional que posi en perill la supervivència de l'Estat.