El president rus, Vladímir Putin, ha avisat que "al món li espera el decenni més perillós des de la Segona Guerra Mundial". La cosa és que ja fa vuit mesos de l'inici de la invasió d'Ucraïna i els perills no han parat de multiplicar-se: les armes nuclears, els drons kamikaze o la bomba bruta són algunes de les amenaces militars que s'han acumulat sobre la taula els últims dies. "El món es troba en un punt d'inflexió històric, li espera el decenni més perillós i impredictible des dels temps de la Segona Guerra Mundial", ha advertit el cap del Kremlin aquest dijous.

Durant una intervenció de més de mitja hora a la XIX sessió plenària del club de debat Valdai, Putin s'ha dedicat a criticar Occident i el món unipolar. "Qui sembra vent, collita tempestats", ha etzibat per anunciar la fi de l'esmentat món unipolar. I és que el president rus vol que els països occidentals parlin "en condició d'igualtat" amb la resta del planeta sobre "un futur comú". "Com abans ho facin, millor", ha afegit. Això sí, ha assegurat que Rússia és "una civilització independent i única" que "mai s'ha considerat ni es considera enemiga d'Occident".

Putin advoca per repensar l'ONU

Alhora que no és enemiga d'Occident, Rússia tampoc "desafia les elits occidentals" ni vol ocupar el lloc de "potència hegemònica" en el nou ordre mundial. "No proposa reemplaçar la unipolaritat amb la bipolaritat, la tripolaritat. Substituir el domini d'Occident pel domini de l'Est, Nord o Sud... això conduiria inevitablement a un nou atzucac", ha volgut aclarir, després d'haver dit això de què "al món li espera el decenni més perillós des de la Segona Guerra Mundial". Finalment, ha advocat per reflectir la diversitat del món en les estructures de l'ONU. Això inclou el Consell de Seguretat, on Rússia tan sols es pot arribar a entendre amb la Xina. "Possiblement, cal pensar en el fet que l'estructura de l'ONU i del Consell de Seguretat reflecteixin millor la diversitat de les regions del món", ha assenyalat. Així doncs, ha conclòs que "demà es dependrà molt més de països de l'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina".

En el mateix debat, el cap del Kremlin demanat que l'OIEA inspeccioni "al més aviat possible" les instal·lacions nuclears d'Ucraïna. Moscou ja ha denunciat a l'ONU que Kíiv fa servir la bomba bruta i ara ho fa davant l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica: "Hi estem a favor (de la inspecció de les instal·lacions nuclears d'Ucraïna). I que es faci al més aviat possible i de la forma més àmplia possible, ja que sabem que els ucraïnesos fan tot el possible per esborrar els indicis d'aquests plans (de la bomba bruta)", ha dit. Cal tenir en compte que la bomba bruta no és atòmica, però té elements radioactius.