L'actitud del Papa durant tot el transcurs de la guerra d'Ucraïna sempre s'ha posat en dubte. Molta gent ha considerat que les seves crides a la pau després de la invasió russa no han servit per res i també se li ha retret que hauria d'haver estat més contundent a l'hora de censurar la decisió de Putin de començar aquesta guerra a finals de febrer. Tot i que va fer un gest sense precedents visitant l'ambaixada russa al Vaticà, no ha anat més enllà, i les seves paraules sovint han estat enteses com massa generals i poc concretes, evitant posar el focus en el paper del Kremlin i del president rus. Ara, però, aquest fet podria canviar, ja que després de rebre algunes pressions per part de dirigents mundials el Papa estaria meditant aixecar el telèfon del Vaticà i posar-se en contacte amb Putin si això ha de servir per trobar una solució a aquest conflicte que ja fa 8 mesos que està en marxa. 

Molts dubtes sobre aquestes negociacions

Concretament, el secretari d'Estat del vaticà, el cardenal Pietro Parolin, ha valorat positivament que Rússia hagi dit públicament que està disposada a parlar amb Estats Units i el Papa, també amb Macron, a través del portaveu de presidència, Dimitri Peskov en una roda de premsa. En aquest sentit, des de l'Església han agraït aquestes declaracions sense precedents de Rússia, considerant que si realment existeix "una petita obertura" per part de Rússia, l'han d'aprofitar. Així, s'obre la possibilitat que el papa Francesc o Joe Biden puguin intervenir en les negociacions amb el Kremlin, juntament amb Emmanuel Macron. Amb tot, el secretari d'Estat ha rebaixat l'eufòria i ha advertit que ara per ara és massa aviat, ja que encara s'ha d'estudiar com es podria traduir de la teoria a la pràctica aquesta mediació. 

"Estem reflexionant sobre com es podria fer concretament, com hem dit moltes vegades estem oberts i disposats a fer el que sigui possible, però fins ara no sabem què signifiquen aquestes paraules, quin fonament tenen i quin desenvolupament poden tenir", ha assenyalat Parolin. Aquest dimarts, durant la trobada internacional ''Oració per la Pau' al Colosseu de Roma, el Papa ha lamentat l'"amenaça" que constitueix l'ús d'armes atòmiques i ha instat la comunitat internacional a obrir" un diàleg seriós" sobre la no-proliferació i sobre el seu desmantellament. "Som testimonis del que es temia i mai no es va voler escoltar: que l'ús d'armes atòmiques, que des d'Hiroshima i Nagasaki s'han continuat produint i experimentant, ara constitueix obertament una amenaça", va assegurar llavors el pontífex.

La petició de Macron al Papa

En la seva trobada, que va tenir lloc aquest mateix dilluns, Macron ja li va demanar al Papa que fes una passa endavant i truqués a Putin, així com al patriarca de l'Església ortodoxa russa, Kirill, un dels líders morals del president rus, per tractar la situació de la guerra d'Ucraïna, però també al Caucas, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, uns conflictes que preocupen al Papa i sobre els quals no ha volgut perdre el focus tot i que l'atenció mediàtica s'hagi centrat al conflicte ucraïnès. "He animat el papa Francesc a trucar a Vladímir Putin i al patriarca Kirill, però també Joe Biden. Necessitem que els Estats Units s'asseguin a la taula per afavorir el procés de pau a Ucraïna", ha reflexionat Macron, que creu que el Papa té una gran influència sobre els dos polítics i que l'haurien d'escoltar.