ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La guerra d’Ucraïna ens ha colpit. Les imatges que ens arriben ens impacten molt perquè sabem que passa prop de casa nostra. La brutalitat dels atacs i la gran onada de refugiats ens gelen la sang, però més enllà d’Europa, ara mateix hi ha més de seixanta guerres al món, on cada dia també moren i s’exilien milers de persones. En canvi, molts cops no les mirem amb els mateixos ulls o, directament, mirem cap a una altra banda. Quins conflictes hi ha actius ara mateix al món?

La guerra del Iemen és una de les més sagnants que hi ha ara mateix. La guerra civil ja fa sis anys que dura i cada cop va a més. S’hi han sumat al-Qaida, l’Estat Islàmic i Aràbia Saudí, que va protagonitzar uns durs atacs contra el seu país veí. Des de 2015 han mort més de 400.000 persones. Ben a prop, també hi ha la guerra de Síria, que fa més d’una dècada que suporta bombardejos. Ara mateix, les condicions de vida allà són infrahumanes i al conflicte ha provocat la fugida de més de sis milions de persones, mentre la guerra continua. 

D’altra banda, l’Afganistan també viu des de 1978 en guerra. Aquest passat mes d’agost els talibans van agafar el control de Kabul coincidint amb la retirada de la majoria de les tropes dels Estats Units. Aleshores, vam veure imatges esgarrifoses de la ciutadania intentant fugir i la població encara viu actualment sota un règim molt cruel. En total, aquest conflicte ha provocat que més de dos milions de persones hagin perdut la vida. Una altra de les guerres que més morts ha causat és la de Palestina. Des de l’any 1948 han fugit o han estat expulsats més de 6 milions de palestins després de la creació de l'Estat d'Israel. Les bombes no s’aturen i les condicions de vida allà són deplorables. 

atemptat presó iemen efe

La guerra de lemen / EFE

Grans genocidis

Birmània també viu una guerra des del mateix any. El genocidi del poble rohingya a Myanmar. Ja ha posat fi a la vida de més de 25.000 persones que pertanyien a aquesta comunitat i més de 700.000 ciutadans i ciutadanes s’han exiliat. A la regió de Xing-yiang, a la Xina, situada al límit del nord-est del país, també s’hi està produint un gran genocidi. D’ençà que el 1949 els xinesos van ocupar la regió s’està intentant acabar amb l’ètnia Uigur. I el mateix passa a Etiòpia contra la població de Tigray, amb grans camps de concentració i desenes de milers de morts. 

manifestacio protesta cop d'estat militar birmania mandalay efe

El conflicte de Birmània / EFE

Ben a prop de casa nostra també es viu el conflicte del Sàhara. El Marroc ocupa aquest territori des que Espanya el va descolonitzar el 1975 i després que Mauritània renunciés a part seva. Des de llavors, s'ha originat un llarg conflicte entre el Front Polisario i el Marroc. Gairebé la meitat de la població es va refugiar a Tinduf, a Algèria, on ara hi viuen més d’un milió de persones. Tot i que ja feia gairebé trenta anys que s’havia acordat un alto el foc, l’any 2020 es va reactivar la guerra. En aquest mateix territori, també hi ha actiu el conflicte de Sahel, la regió situada entre el sud del desert del Sàhara i el nord del Sudan. Es tracta d'una zona marcada per la presència de milícies i grups terroristes, especialment a la zona corresponent al nord de Nigèria. El territori viu una gran crisi humanitària i, com a conseqüència, s’ha produït un gran èxode.

Mujeres se manifiestan en la puerta de la embajada de Marruecos por el Sahara occidental / ACN

ACN

Aquests són alguns dels conflictes més destacats, però ara mateix hi ha desenes de conflictes al món: la guerra civil somali, la guerra de Mali, la crisi de Veneçuela, el conflicte armat de Colòmbia, la guerra de Kivu, la guerra de la República Centreafricana, el conflicte kurd-truc, la crisi de Líbia, el conflicte de Papua… En total, hi ha més de 65 indrets amb conflictes actius, una xifra més elevada que la dels últims anys.