Sens dubte Rússia té un dels exèrcits més poderós del món tot i que ara mateix encara no ha pogut vèncer la resistència ucraïnesa, que té un poder militar molt més modest. Si bé és cert que té una gran potència pel que fa al nombre de militars, armes i força nuclear, Rússia també és un dels països que menys inverteix en l’exèrcit. Aquesta és una de les conclusions del darrer estudi de Global Firepower, que analitza més de 50 factors dels exèrcits d’arreu del món. Quins són els més poderosos més enllà del rus? Aquesta és la llista: 

  1. Estats Units
  2. Rússia
  3. Xina
  4. Índia
  5. Japó
  6. Corea del Sud
  7. França
  8. Regne Unit 
  9. Pakistan
  10. Brasil 
  11. Itàlia 
  12. Egipte
  13. Turquia
  14. Iran
  15. Indonèsia
  16. Alemanya
  17. Austràlia
  18. Israel 
  19. Espanya 
  20. Aràbia Saudita

 

Per elaborar el rànquing s’han analitzat una cinquantena de factors que van des de la quantitat de soldats actius i en reserva, la mida de les flotes, els tancs i els vaixells, la despesa militar o la capacitat nuclear fins a factors geogràfics, financers i logístics /  Global Firepower.

Segons aquest estudi, mentre els nord-americans destaquen per la gran quantitat d'avions i armes i la invasió en manteniment, els russos són els més poderosos pel que fa als atacs nuclears. La Xina, en canvi, té molt poc potencial nuclear, però és qui té més flota i soldats. Corea del Sud destaca per tenir més de tres milions de persones preparades per actuar com a militars en cas de conflicte. En aquesta mateixa línia hi ha el Pakistan, l’Índia i el Brasil. Per la seva banda, França i el Regne Unit tenen exèrcits més reduïts en xifres, però són dels qui dediquen més diners a despesa militar proporcionalment.

El cas espanyol 

Pel que fa a Espanya, ara mateix es troba en la dinovena posició dels gairebé 150 països analitzats i ha pujat posicions respecte als darrers anys.Segons Global Firepower, es tracta d’un exèrcit fort pel que fa a la flota de vaixells, submarins i transports en general, així com en el nombre de militars i paramilitars. En canvi, és fluix en la protecció terrestre. 

En aquest context, el president espanyol Pedro Sánchez ha proposat augmentar el pressupost de defensa, un anunci que no ha agradat al seu soci de govern, Unides Podem. En concret, vol que arribi a representar el 2% del PIB de l'estat, el que es traduiria en 25.000 milions d'euros, en comparació als 15.000 milions actuals. El cert és que, encara que la xifra pugés fins al 2% del PIB, encara quedaria lluny dels estats veïns. França, per exemple, gasta 50.000 milions cada any; el Regne Unit, 60.000 milions; Itàlia, 30.000 milions i Alemanya, que ha apujat la despesa arran de la guerra ucraïnesa, ja que sempre havia optat per una política més neutra, s'ha convertit ara en un dels països que més inverteix amb 100.000 milions. 

De moment, el Partit Popular, Vox i Ciutadans ja han mostrat públicament el seu suport a la proposta. El socialista considera que cal fer-ho perquè "pensàvem que a les portes d'Europa no podria passar una guerra" i el que està passant a Ucraïna "ens ha de fer reflexionar".