A Ucraïna hi ha zebres. Sembla increïble de creure, però és una realitat. Així ho explicava el compte de Twitter Patron, el gos que s'ha convertit en la mascota oficial de la resistència al país. Aquests animals, juntament amb altres, es troben a la reserva d'Askania-Nova, a la regió de Kherson, actualment ocupada per Rússia i annexionada il·legalment. Hi ha més de 3.000 animals, 500 espècies diferents de plantes i 33.000 hectàrees de territori. I com no podria ser d'una altra manera, la reserva també ha patit les conseqüències de la guerra. 

I és que des de l'inici de la guerra, s'han ocupat fins a 17 parcs naturals, reserves naturals i tres reserves de biosfera. En aquest sentit, tal com destaca el portal Rubryka, el Ministeri d'Ecologia i Recursos Naturals d'Ucraïna, destaca que fins a 900 àrees de conservació de la natura estan ocupades o hi ha hostilitats en aquests territoris. En aquest sentit, és impossible que s'executin activitats de protecció ambiental en aquest context i de protecció als mateixos animals. Les reserves i les reserves naturals poden sobreviure als bombardejos, constata Oleksii Vasyliuk, cap del grup de conservació de la natura a Ucraïna, però les persones que hi treballen han de ser evacuades. “Estem intentant salvar la gent dels territoris ocupats. Els empleats òbviament han d'examinar el territori i protegir-lo de visitants no desitjats. Però és impossible fer-ho sota bombardejos, i més encara en territoris ocupats o minats”, destacava el biòleg en aquesta mateixa publicació. La reserva de la biosfera Askania-Nova és una excepció perquè, tal com destaca Vasyliuk, no pot existir sense la gent. Ell mateix destaca que la reserva no interessa als russos, però que per als ucraïnesos té un gran valor. 

El seu ecosistema, constata, no és tan independent com en altres parcs. La majoria d'animals depenen, en gran manera, de la feina del personal. Així, el personal hauria de traslladar alguns dels animals d'un lloc a l'altre. A més, insisteix que s'ha mantingut amb rec artificial des de fa gairebé 140 anys. Precisament per aquest motiu, si s'evacua al personal, es creu que la majoria dels animals podrien morir. Per això, encara hi són. 

En aquest sentit, han fet una crida a les xarxes socials per aconseguir finançament. Els treballadors de la reserva no han cobrat cap mes de sou des de l'inici de la invasió a Ucraïna. Malgrat això, han continuat fent les seves tasques. El mateix portal constata que el finançament estatal en els territoris ocupats és pràcticament impossible. La majoria de persones creu que el que més es necessita és menjar per als animals, però des de la reserva i el mateix biòleg ho desmenteixen. Cal nova maquinària per substituir la malmesa, reparacions o material de construcció. A més, també es necessita combustible. Vasyliuk posa de manifest que, evacuar la gent dels territoris ocupats tampoc no és barat. 

Les conseqüències de la guerra

A banda de la inversió econòmica que es necessita per reparar la maquinària que s'hagi pogut malmetre per continuar fent funcionar la reserva, la invasió russa que va començar el passat 24 de febrer també ha comportat altres mals. Sense anar més lluny, l'activitat militar a la zona va provocar grans incendis que fins i tot es podien veure des de l'espai. Això va generar preocupació perquè l'hàbitat de les aus va quedar malmès, recordava un article del New York Times fa uns mesos. 

A més, cal recordar que és possible que l'activitat militar russa a la zona d'exclusió de Txernòbil podria haver empitjorat les condicions de la zona. L'article constata que, els incendis podrien haver alliberat partícules radioactives captades per la flora local i conduir vehicles per les zones més contaminades, també és possible que hagi aixecat pols radioactiva. En aquest sentit, es creu que aquesta activitat militar podria haver amenaçat la recuperació de la fauna a la zona d'exclusió. 

 

Imatge principal: reserva natural d'Askania-Nova / Unsplash