El Vaticà ha retornat a Grècia tres marbres del Partenó. La decisió de retornar els marbres de 2.500 anys d'antiguitat va ser anunciada pel papa Francesc l'any passat, però no s'ha fet efectiva fins aquest divendres. Aquesta decisió ha estat titllada de "gest d'amistat". Un dels marbres és un tros de cap de cavall, l'altre un home barbut i el tercer un cap de nen.

Ara, des d'Atenes esperen que el retorn del Vaticà esperoni altres institucions d'arreu del món a retornar altres marbres del Partenó.

"La cerimònia d'avui és semblant al gest del govern de Sicília i de la República d'Itàlia va fer fa uns mesos, mostra el camí que podríem seguir, que tothom podria seguir, per tal de restablir la unitat del Partenó", ha afirmat la ministra de Cultura de Grècia, Linda Mendoni.

01 marbre parteno / efe
Un dels tres fragments de marbre col·locats en la seva posició final a la galeria del Museu de l'Acròpolis d'Atenes / EFE

Els màxims representants d'ambdós països han escenificat el retorn amb una encaixada de mans i un gran somriure, inclòs el líder de l'Església ortodoxa grega, l'arquebisbe Ieronymos. "El meu desig personal és que aquesta iniciativa sigui imitada per altres. El Papa Francesc ha demostrat que això és possible i significatiu", ha afirmat.

Els marbres feia segles que eren al Vaticà

Els marbres retornats han format part de la col·lecció papal i dels Museus Vaticans durant segles, però Grècia ha aconseguit que tornin al seu lloc d'origen. De fet, la República Hel·lènica intenta recuperar totes les escultures del Partenó que es troben a l'estranger des de principis del segle XX. 

02 marbre parteno / EFE
Una dona mira un dels tres fragments de marbre que han estat retornats a Grècia, a la galeria del Museu de l'Acròpolis d'Atenes / EFE

Desenes d'escultures del Partenó es troben al British Museum, però com hi han arribat?

Moltes escultures del Partenó es troben a museus d'arreu del món i no pas a Grècia, però el British Museum en conserva una gran part (gairebé la meitat de les escultures que es conserven). Com pot ser? Doncs bé, a principis del 1800, desenes de marbres van ser presos del Partenó de Grècia per ordre del noble escocès Thomas Bruce, conegut com a Lord Elgin. Després els va vendre al govern britànic, que posteriorment els va exposar al British Museum.

Parteno Grecia / Europa Press
Fotografia del Partenó / Europa Press

Ara bé, no sembla fàcil que el govern grec aconsegueixi que el British Museum torni els marbres, ja que té prohibit per llei retornar obres d'art a Grècia.