Manifestants aixecant barricades, carrers tallats, serveis de transport suspesos i una forta repressió per part de la policia, incloent l'arrest de més de 80 persones, és el balanç que deixa la històrica vaga general convocada aquest dilluns a Hong Kong per exigir reformes democràtiques.

Els manifestants han marxat per set districtes de la ciutat, paralitzant-la des de les 13h, i han arribat a assetjar almenys cinc comissaries de Policía, la qual cosa ha provocat que els agents provessin de dispersar-los mitjançant l'ús de gas lacrimogen. Ells, per la seva part, s'an defensat primer amb paraigua i escuts improvisats, i ja entrada la nit alguns han calat foc a papereres a pocs metres dels agents. El seu objectiu, crear el caos per atreure l'atenció dels efectius policials i moure's cap al següent objectiu.

gandula general hong kong - efe

EFE

Els manifestants també han llançat pedres i ous a les façanes de les comissaries per mostrar la seva ira contra el que consideren un excessiu ús de la força per part de la policia durant els últims dos mesos. De fet, el cos ha confirmat que només avui ha detingut 82 persones per delictes com "revolta, manifestar-se il·legalment, agredir agents, obstruir la seva feina i posseir armes ofensives".

Aquestes detencions se sumen a les del passat cap de setmana; la xifra total d'arrestos des que van començar les protestes el passat 9 de juny supera ja el mig miler. També han reaparegut a la nit grups vestits de blanc -pertanyen a màfies locals- brandint barres metàl·liques per colpejar als uniformats de negre, el color preferit dels manifestants prodemocràtics. Amb tot, els manifestants han aconseguit paralitzar múltiples parts de la ciutat, que ha viscut la seva primera vaga des de 1967, mitjançant el bloqueig de túnels i l'ocupació de carrers en zones tan emblemàtiques com el districte de l'Almirallat.

La policia ha advertit en repetides ocasions als manifestants que cessessin la seva "activitat il·legal" i es retiressin dels carrers, però aquests han respost desplegant pancartes contra el Govern i corejant eslògans demanant llibertat per a Hong Kong.

Caos

Chris Yeung, veterà comentarista polític i fundador de Hong Kong Citizen News, no recorda haver vist aldarulls d'aquest calibre: "Hong Kong està en el seu moment més caòtic des del traspàs de la sobirania i des dels aldarulls (d'esquerra) el 1967". "No està clar quantes persones han participat, però el missatge principal és que el descontentament de la gent amb el govern està augmentant dràsticament i que són cada vegada més crítics amb la conducta de la policia", comenta a Efe.

gandula general hong kong - efe

EFE

La vaga ha tingut un ampli seguiment al sector del transport i ha deixat línies de metro i autobusos sense funcionament, així com retards i cancel·lacions de vols en el centre financer. Tanmateix, el caos s'a apoderat per moments de la metròpolis asiàtica, i encara que els mitjans locals han arribat a parlar que la meitat dels hongkonguesos s'havien unit a la protesta, molta gent no ho va fet, la qual cosa ha provocat enfrontaments entre els viatgers descontents i els manifestants.

aeroport hong kong vaga general - efe

EFE

"M'he unit a la vaga perquè estic molt descontent amb la ineptitud del Govern i la brutalitat de la policia en els últims dos mesos. Han trastocat la meva vida. Res comparat que un dia s'interrompin els serveis de transport", comenta a Efe Jon Mak, creatiu d'una agència de publicitat.

El Govern, inamovible

Entretant, la cap de l'executiu hongkonguès, Carrie Lam, ha comparegut avui en una tensa roda de premsa en la qual ha pronunciat un discurs en el qual no s'ha desviat gens ni mica d'anteriors intervencions. En ella, Lam ha alertat de la violència que "ha anat augmentat", que "les protestes han anat més enllà de la proposta de llei d'extradició" i que la magnitud de les manifestacions "ha minat seriosament l'imperi de la llei a Hong Kong, portant a la ciutat al límit".

carrie lam vaga general Hong Kong - efe

EFE

No en va, l'índex referencial de la Borsa de Hong Kong, l'Hang Seng, ha caigut avui un estrepitós 2,85%. La mandatària ha reiterat la seva intenció de romandre en el càrrec i, davant les crítiques de brutalitat policial, ha demanat comprensió per la "tremenda pressió" que les forces de l'ordre suporten des de fa nou setmanes, quan van començar les protestes.

L'objectiu de la vaga era pressionar el Govern perquè respongui a una sèrie de demandes que, en origen, consistien només en la retirada d'una controvertida proposta de llei d'extradició que, segons advocats i activistes, hauria permès a Pequín accedir a "fugitius" refugiats en la cuideu. Les actuals demandes inclouen la retirada completa del text, fins a ara "suspès", una investigació en profunditat sobre la brutalitat policial a l'hora de reprimir les protestes i la posada en pràctica del sufragi universal.

Les manifestacions han derivat cap a demandes més àmplies sobre els mecanismes democràtics de la ciutat, la sobirania de la qual va recuperar la Xina el 1997 amb el compromís de mantenir-la fins al 2047 les estructures establertes pels britànics, inimaginables en la Xina continental. Malgrat que Lam va donar per "mort" el projecte a començaments de juliol, els manifestants no s'han donat per satisfets i encara continuen inundant els carrers de la ciutat.