La Unió Europea (UE) i la Xina han culminat aquest dimecres les negociacions sobre l'acord d'inversions que millorarà l'accés al mercat xinès a les empreses europees i els garantirà competir en millors condicions amb les companyies del país asiàtic.

"Avui la UE i la Xina han acabat les negociacions sobre un acord d'inversions", ha sentenciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, després de reunir-se amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i el primer ministre xinès, Xi Jinping, en un comunicat per segellar políticament l'acord.

L'acord es va segellar també posteriorment entre la cancellera alemanya, Angela Merkel -el país de la qual ha presidit aquest semestre el Consell de la UE-, el president francès, Emanuel Macron, i el mandatari xinès en una altra videoconferència posterior.

Set anys de negociacions

El pacte arriba després de set anys de negociacions i després que Pequín s'hagi compromès amb Brussel·les a avançar cap a la ratificació de les convencions de l'Organització Internacional del Treball (OIT), incloses les relatives als treballs forçats; però passaran diversos mesos fins a la firma i la seva posterior entrada en vigor.

Els baixos estàndards laborals xinesos, i el treball forçat en particular, eren la principal preocupació dels països europeus en relació amb aquest acord. "La UE contínua compromesa amb les normes basades en la cooperació internacional", ha assegurat Michel a Twitter després de la reunió, mentre "ha agraït" l'acord polític assolit amb Pequín.

La UE també ha destacat la importància econòmica de l'acord, així com que "lliga les parts en una relació d'inversió basada en valors i en principis de desenvolupament sostenible". "L'Acord d'Inversions ajudarà a reequilibrar la relació comercial i d'inversió entre la UE i la Xina", han afirmat Von der Leyen i Michel, destacant que la Xina s'ha compromès a donar un "nivell sense precedents d'accés al mercat per als inversors de la UE", proporcionant-los "certesa i predictibilitat" en les seves operacions.

Igualtat de condicions

L'acord millorarà també la igualtat de condicions per als inversors europeus en fixar "obligacions clares" per a les empreses estatals xineses, prohibir les transferències de tecnologia forçoses i altres pràctiques que distorsionin la competència, i reforçar la transparència dels subsidis públics. "Les companyies de la UE es beneficiaran a partir d'ara d'un tracte més just quan competeixin als mercats xinesos", han afirmat els líders europeus.

La UE i la Xina intentaran a més concloure un acord sobre la protecció de la inversió en dos anys a partir de la firma de l'Acord d'Inversions, cosa que podria trigar diversos mesos, ja que el text encara ha de passar el procés de traducció i revisió legal per poder rubricar-lo.

L'acord, segons van explicar fonts comunitàries aquesta setmana, no conté un sistema de resolució de disputes entre estats i inversors basat en tribunals, com és pràctica de la UE. Tanmateix, els líders han assenyalat aquest dimecres que té un "mecanisme robust" per vigilar que es compleix. "Aquest és el resultat més ambiciós en accés al mercat, igualtat de condicions i desenvolupament sostenible mai acordat per la Xina amb un país tercer", ha rubricat el vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis.