La Comissió Europea denunciarà Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per saltar-se l'exigència de protegir els denunciants de casos de corrupció i altres delictes que afecten els interessos de la Unió Europea. L'executiu europeu ha decidit portar a la justícia europea 8 estats membres, que inclouen Espanya, Alemanya, República Txeca, Estònia, Hongria, Itàlia, Luxemburg i Polònia, per no haver traslladat a la seva legislació nacional una directiva que garanteix la protecció d'aquells que denunciïn infraccions del dret de la UE. 

La Directiva, que va entrar en vigor el desembre del 2019, exigeix als estats membres que proporcionin als denunciants, tant del sector públic com del sector privat, "canals eficaços" per denunciar infraccions de les normes de la UE de forma "confidencial", i establint un sòlid sistema de protecció davant de represàlies. Aquesta protecció s'aplica tant a nivell intern, dins d'una organització, com a nivell extern, informant una autoritat pública competent, segons explica l'executiu de la UE en un comunicat.  

La UE considera imprescindible per al Dret de la Unió que es transposi aquesta Directiva. Segons explica en un comunicat la Comissió, garantir aquesta protecció a les persones denunciants és important en àmbits en els quals les infraccions del dret de la UE poden provocar "perjudicis a l'interès públic". En aquest sentit, posa d'exemple qüestions relatives a la protecció del medi ambient, la contractació pública, els serveis financers, la seguretat nuclear, la seguretat dels productes i la protecció dels interessos financers de la UE. 

El comissari de justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, s'ha fet ressò de la decisió de la Comissió i ha insistit en la importància del nou marc normatiu. 

Tres anys d'incompliment

Un cop s'ha aprovat una directiva, els estats membres tenen un termini de dos anys per incorporar-la al seu ordenament jurídic. En aquest cas, com que va entrar en vigor el desembre del 2019, el termini va caducar el desembre del 2021. Com a resposta, el gener del 2022 la Comissió Europea va expedientar 24 països, Espanya inclosa, per no haver informat sobre com incorporarien la normativa comunitària a la legislació i quines mesures prendrien per fer-la efectiva. Sis mesos després, el juliol del 2022, la Comissió va enviar dictàmens motivats a quinze estats membres que encara no havien donat compliment a la directiva. El setembre del 2022 va enviar dictàmens a quatre estats més. Finalment, quan ja han passat més de 3 anys des de l'entrada en vigor de la directiva, i davant la manca d'una "resposta satisfactòria" per part de vuit països, l'executiu europeu ha decidit portar-los davant del TJUE per resoldre la qüestió.