Una línia defensiva clau d'Ucraïna al front oriental sembla haver caigut parcialment en mans de les forces russes aquesta setmana passada, segons una declaració d'intel·ligència de defensa britànica i bloguers militars que citen fonts al terreny. L'agència d'intel·ligència de defensa del Regne Unit va publicar dissabte una avaluació inusualment negativa de Kíiv a prop de la ciutat d'Avdíivka, que va caure en mans de les forces russes al febrer. La declaració del Regne Unit, que es va compartir a X, deia: “Les forces russes han mantingut un avenç gradual a l'oest d'Avdíivka. A finals de març del 2024, és gairebé segur que van prendre el control de dos municipis –Tonenke i Orlivka– i en continuen disputant d'altres a la zona”. L'agència va afegir que Rússia tenia significativament més personal i municions a l'àrea d'Ucraïna i podia substituir les forces amb 30.000 soldats al mes.

Si bé els municipis no tenen importància estratègica en si mateixes i van lluitar per retenir uns centenars de residents abans de la guerra, formaven part de la línia defensiva que Kíiv ha lluitat amargament per mantenir després de la seva retirada forçosa d'Avdíivka. La seva aparent caiguda en poc més d'un mes després d'un atac rus prolongat i brutal és indicativa no només de l'impuls rus, sinó també de la fragilitat de les línies defensives d'Ucraïna.

Les eleccions que Ucraïna no celebrarà 

En un altre món, Ucraïna hauria votat aquest diumenge passat. En un any en què milers de milions tenen l'oportunitat de votar, la gent aquí hauria donat el seu veredicte sobre la presidència de Volodímir Zelenski. Fa cinc anys, l'home el talent del qual com a actor, còmic i productor l'havia convertit en un nom familiar a Ucraïna va guanyar les eleccions i assumir el càrrec. Però amb les forces russes encara dins del país i milions d'ucraïnesos desplaçats de les seves llars, lluitant al front o vivint a l'estranger, no hi ha eleccions a la vista. Cal recordar que un 16% del territori ucraïnès està ocupat i el 15% està deshabitat. 

El mateix Zelenski ha dit que estava obert a la idea de celebrar eleccions, però en els últims mesos ha deixat clar que no és una cosa que cregui que el país podria assumir ara per ara. Tot i que diumenge va ser el dia que la constitució diu que Ucraïna hauria de votar, tampoc ho permet en temps de guerra. L'alternativa seria suspendre la llei marcial durant el període de les eleccions. 

Només el 15% de la població dona suport a les eleccions

Les enquestes d'opinió suggereixen que hi ha poques ganes entre els ucraïnesos per votar: només el 15% dels enquestats va dir a l'Institut Internacional de Sociologia de Kíiv el mes passat que el país hauria de celebrar eleccions. L'agost passat, es va demanar al president Zelenski la seva posició en una entrevista a la televisió ucraïnesa i es va mostrar favorable a la celebració d'unes eleccions. "Hi ha una lògica. Si esteu defensant la democràcia, heu de pensar en aquesta defensa, fins i tot en temps de guerra. Les eleccions són una d'aquestes defenses", va dir, al mateix temps que va reconèixer que una votació podria provar una distracció divisòria de l'objectiu principal de derrotar Rússia. A Ucraïna no li ha caigut gaire bé ni la tardor, ni l'hivern. Ja fa més de dos anys que va començar la invasió a gran escala i més de 10 anys que Rússia va iniciar la guerra amb el país. El president rus, Vladímir Putin, va sortir reforçat dels comicis que van celebrar-se el mes passat, on va obtenir un 88% dels vots, en unes eleccions que la majoria dels països occidentals ha titllat de fraudulentes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!