Ucraïna s'està quedant amb inferioritat numèrica. I per superar això aposta per tàctiques de guerra asimètrica. Cal recordar que una guerra asimètrica, com bé es pot deduir del nom, és una guerra desigual, on hi ha diferències qualitatives i quantitatives pel que fa a l'armament. Rússia està aprofitant la situació guanyant terreny en diverses zones, aprofitant el dèficit de munició d'artilleria que pateix Kíiv pels retards en l'ajuda militar occidental. L'últim episodi d'aquesta guerra asimètrica amb què Ucraïna desafia l'aclaparadora superioritat de l'aviació i la flota russes s'ha produït aquest dimarts amb un atac amb drons navals que, segons la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) i recull Efe, ha destruït un vaixell de patrulla rus prop de l'estret de Kertx, a l'extrem oriental de la península de Crimea.

Per aquest cop el GUR ha utilitzat drons Magura V5 desenvolupats recentment per Ucraïna per destruir vaixells militars russos al mar Negre i continuar augmentant la pressió sobre la Flota Russa, el replegament de la qual cap a l'est ha permès a Ucraïna reprendre l'exportació de cereals a través d'alguns dels ports.

El representant del GUR Andrí Iussov ha explicat la lògica de l'operació amb què s'ha destruït aquest patruller militar rus valorat en uns 65 milions de dòlars. Un preu molt superior al del conjunt dels drons que Ucraïna fa servir en cadascuna d'aquestes accions amb les quals Kíiv diu haver destruït un terç de la flota russa des del començament de la guerra. Segons Iussov, recull Efe, Rússia planejava instal·lar un sistema de míssils antiaeris a bord del vaixell.

"Com menys vaixells d'aquest tipus, menys sistemes de míssils antiaeris es desplegaran", ha dit aquest portaveu habitual del GUR sobre la reducció dels mitjans utilitzats per Rússia per defensar l'annexionada península de Crimea i atacar territori ucraïnès des del mar que suposa aquest cop.

Ucraïna no es rendeix

En paral·lel a aquestes accions navals amb què Ucraïna va aconseguir arrabassar a Rússia el control de la part occidental del mar Negre, Kíiv ha aconseguit enderrocar en les últimes setmanes un nombre rècord dels caces amb què Rússia ajuda les seves tropes terrestres a destruir les defenses ucraïneses mitjançant el llançament de bombes aèries.

Durant la setmana passada, la Força Aèria ucraïnesa va enderrocar un avió militar rus cada dia. Tot el mes de febrer, Ucraïna ha aconseguit destruir 15 avions de guerra russos. Igual que passa amb els atacs amb dron al mar, els bons resultats a l'aire redueixen la superioritat aèria russa i obliguen Moscou a limitar l'ús d'aviació. Segons els experts, Ucraïna ha aconseguit enderrocar aquest nombre d'avions mitjançant el desplegament al front de sistemes antiaeris que abans utilitzava, sobretot per protegir la rereguarda, on hi ha menys perill que siguin destruïts.

Kíiv depèn de l'ajuda occidental 

Ucraïna demana insistentment als seus aliats occidentals més unitats d'aquests sistemes i munició addicional per poder avançar les seves defenses aèries per acostar-se més i per no deixar zones desprotegides. Kíiv també s'ha marcat com a prioritat augmentar la producció dels mitjans que necessita per frenar les tropes russes al mar Negre. 

Tot i els bons resultats que estan donant aquestes tàctiques de guerra asimètrica, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha deixat clar que tot plegat depèn de l'ajuda que arribi de Washington.  "Aquest any, si no rebem res, no tindrem cap èxit", va dir en una entrevista recent amb la cadena CNN en què va reconèixer la possibilitat de perdre el control de les rutes que Ucraïna ha recuperat al mar Negre si no arriben dels EUA més sistemes i munició antiaèria.

Augmenta el desànim per la guerra

Tanmateix, els ciutadans dels països membres de la UE comencen a perdre la fe en el fet que Ucraïna surti victoriosa d'aquest conflicte. La darrera enquesta del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) de la UE mostra que només un 10% dels europeus creu que Ucraïna pot guanyar la guerra.  L'enquesta se centra en dotze països, però els seus autors apunten que els resultats es poden extrapolar. Els països escollits han estat: Àustria, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Espanya i Suècia. Entre els enquestats en aquests països, només el 10% creu que Ucraïna pot guanyar, mentre que el 20% considera que la victòria serà per a Rússia. Fins i tot als estats membres enquestats més optimistes (Polònia, Suècia i Portugal), menys d'un de cada cinc (17%) creia que Kíiv podria imposar-se.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!