Greenpeace Holanda ha publicat avui uns documents classificats sobre les negociacions del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) entre la UE i EUA. Aquesta filtració de 248 pàgines, ja coneguda com a TTIP leaks, revela per primera vegada la posició de Washington i "intents deliberats de canviar el procés legislatiu i democràtic de la Unió Europea", segons Greenpeace.

Les informacions han posat contra les cordes Europa, ja que confirmen "importants riscos per al clima, el medi ambient i la protecció del consumidor" que es podrien fer realitat si aquesta accedís a les demandes dels nord-americans, denuncien els ecologistes.

El principal objectiu de les filtracions, segons els seus autors, és proporcionar la "transparència necessària" sobre aquest polèmic tractat per incentivar "un debat informat". De fet, Greenpeace ha demanat aturar les converses fins que no hi hagi un "debat públic" sobre una base de "fets, i no especulacions".

El benefici per davant de la vida

En aquests documents, no hi figuren proteccions mediambientals europees de llarga tradició com la regulació del comerç "per protegir la vida o la salut d'éssers humans, animals i plantes" o "per a la conservació dels recursos naturals". Per a l'organització, l'omissió d'aquesta regla "suggereix que les dues parts posen el benefici per davant de la vida i la salut".

El responsable de Greenpeace a Europa, Jorgo Riss, ha assegurat que l'organització no rebutja "altres possibles acords" entre la UE i els EUA, però considera que "aquest projecte d'unir-ho tot en una gran negociació i situar-hi assumptes sensibles com la sanitat pública i la protecció mediambiental, és la base d'un fracàs".

La UE es defensa

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha respost públicament a la filtració amb un comunicat on garanteix que l'acord TTIP "no rebaixarà mai" la regulació europea sobre protecció de consumidors o medi ambient. "Qualsevol acord comercial de la UE només pot canviar la regulació fent-la més forta", diu.

La comissària ha insistit que té un "clar mandat per a les negociacions atorgat pels 28 governs de la UE" amb "línies vermelles que no són negociables". Els documents filtrats reflecteixen la postura d'ambdues parts però no un acord entre elles, de manera que "no hauria de ser una sorpresa que hi hagi àrees en què tinguin punts de vista diferents", ha subratllat Malmström.

"És normal que dues parts en una negociació vulguin aconseguir com més objectius millor. Això no vol dir que l'altra part cedeixi a aquestes demandes ni que arribaran a un acord intermedi. En àrees en què estiguem massa allunyats en una negociació, simplement no arribarem a un acord", aclareix la comissària.