Nova victòria per al republicà Donald Trump, que s'ha imposat aquesta matinada en les primàries d'Indiana acaparant 57 delegats i ja n'hi faltarien només 190 per proclamar-se guanyador de la nominació del partit republicà amb 1.237.

Tot i que una ala del partit favorable a Ted Cruz havia provat d'evitar la victòria del multimilionari novaiorquès a través d'una campanya televisiva "anti-Trump", que va costar milions de dòlars, el magnat ha assolit una àmplia victòria que ha tingut com a conseqüència la marxa del seu rival, el senador Cruz, que pràcticament dóna carta blanca a la nominació del magnat.

"Suspenem la campanya", ha anunciat davant de tots els seus seguidors, i ho ha justificat posant sobre la taula que "hem donat tot el que hem pogut, però aquesta nit els votants han triat". Això, però, no impedirà el senador a continuar "lluitant per la llibertat, per defensar la Constitució i els valors judeocristians". "El nostre moviment continuarà", ha avisat.

Dur competidor

Després de conèixer la decisió del seu contrincant de plegar, Trump l'ha qualificat de "dur competidor" i l'ha animat assegurant que "té un gran futur al davant". Això sí. Abans de conèixer els resultats, el magnat republicà ja havia emplaçat Cruz a abandonar la competició per la cursa a la Casa Blanca si no guanyava a Indiana.

Ara que Cruz ha abandonat la lluita, a Trump només li queda un rival, John Kasich, que està molt lluny de poder atrapar el magnat. Una vegada coneguda la retirada del seu company, el republicà ja mira cap al novembre i ha posat de manifest que "ara anem contra Hillary Clinton". 

Sanders resurgeix

La demòcrata no ha tingut tanta sort aquesta matinada. El seu contrincant, Bernie Sanders, s'ha imposat a l'exsecretària d'Estat, trencant així totes les previsions de les enquestes. En un moment en què molts ja donaven per acabada la seva cursa, Sanders ha superat els pronòstics i ha triomfat a Indianapolis, Forth Wayne, South Bend i moltes altres zones rurals.

Ara bé. Aquesta victòria no tindrà una gran repercussió en la cursa per la presidència als Estats Units, ja que, d'una banda, la victòria de Sanders no va ser gaire àmplia i, de l'altra, a la convenció de juliol, els demòcrates solen repartir els seus vots de manera proporcional entre els candidats.