El president dels EUA, Donald Trump, ha ordenat avui tancar temporalment les portes a tots els refugiats en immigrants de set països musulmans, convertint la política d'asil en part de la seva estratègia antiterrorista i de defensa. Saltant-se de nou les convencions polítiques, Trump va triar la seva visita al Pentàgon, envoltat de la cúpula militar, per anunciar una ordre executiva relativa a immigració amb l'objectiu de "protegir el país de l'entrada de terroristes estrangers".

La mesura ordena la suspensió de totes les acollides de refugiats durant 120 dies per examinar els mecanismes d'acceptació i assegurar-se que radicals no trepitgen territori nord-americà. A més, inclouria la suspensió en la concessió de visats de diversos països de majoria musulmana fins que s'adoptin processos de "vigilància extrema", una cosa que és vista per algunes organitzacions com un pas cap a la prohibició de la migració musulmana.

L'elecció de l'escenari per a una ordre que afecta més al Departament de Seguretat Nacional que al de Defensa no sembla casual en vista de la relació que va establir el mandatari entre l'acceptació de refugiats de països musulmans amb la lluita contra el terrorisme gihadista. "Ens volem assegurar que no admetem al país a la mateixa amenaça als nostres soldats que combaten a l'estranger. Només volem admetre a aquells que donen suport al nostre país i estimen profundament al nostre poble", va afirmar Trump.

Als cristians, sí

L'ordre també tancaria les portes als refugiats de la guerra civil siriana als Estats Units, que n'han acollit més de 15.000 el 2016, amb l'excepció de les "minories religioses", un matís destinat a acollir cristians perseguits. "Proclamo que les entrades de nacionals de Síria com a refugiats van en detriment dels interessos dels Estats Units i per tant suspenc tals entrades", explica Trump al decret, que mantindrà aquesta mesura fins a nou avís.

El decret llei es completa amb la suspensió durant 90 dies de la concessió de visats d'una llista de set països de majoria musulmana amb historial de terrorisme -Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, Iraq, Iemen i Iran- fins que s'estableixin nous mecanismes de vigilància.

Es dóna la circumstància que els Estats Units manté operacions de bombardejos o atacs aeris amb drons en la majoria d'aquestes nacions, amb especial atenció a Síria i l'Iraq, on ciutats senceres han sucumbit als avenços de grups gihadistes com el Estat Islàmic (EI).