El president nord-americà, Donald Trump, ha carregat contra Espanya aquest divendres i l'ha acusat de "pagar sempre molt poc" com a membre l'OTAN i ha reiterat la idea que tots els integrants de l'organització, a excepció dels Estats Units, haurien de dedicar el 5% de la seva despesa en defensa. Aquesta acusació arriba després que Sánchez afirmés aquest dijous que no tenia previst arribar a aquest objectiu fixat pel president estatunidenc. El president espanyol va enviar una carta al secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, per advertir-lo que es nega a augmentar fins al 5% la despesa en Defensa: "No és raonable i és contraproduent per a Espanya". La missiva, enviada una setmana abans que se celebri una cimera clau de l'aliança atlàntica a La Haia, va tenir la resposta de la portaveu del president nord-americà, Karoline Leavitt, que va reafirmar la voluntat "que tots els països europeus paguin la seva part justa i arribin a aquest llindar del 5%".
En una compareixença a Nova Jersey, Trump ha indicat que "l'OTAN haurà de bregar amb Espanya", de qui considera que "sempre ha pagat molt poc" a l'OTAN. El president nord-americà també ha aprofitat per atacar al Canadà, de qui ha dit "per què hauríem de pagar si els Estats Units ens poden protegir gratis". Pel que fa a l'exigència d'arribar al 5% de la despesa en defensa, creu que "ho haurien de fer", tot i que reconeix que "no crec que nosaltres hàgim de fer el mateix, però ells sí". El líder republicà ho argumenta dient que "nosaltres hem invertit i hem donat suport a l'OTAN durant molt de temps. En molts casos crec que pagant gairebé el 100% del cost".
Sánchez diu que "no" al 5% i la Casa Blanca respon
Sánchez considera que Espanya és un "aliat sobirà" dins de l'OTAN que no està disposat a fer aquest "sacrifici" perquè atempta contra la seva "visió del món". En contra de la proposta de Trump, el líder socialista defensa que cada membre inverteixi un percentatge diferent, en funció de diversos factors. Segons va assenyalar, el de l’estat espanyol serà del 2,1% i es va oposar a una inversió militar més alta. En la missiva, Sánchez insisteix que la inversió hauria d’exigir-se per quantitat d’euros, no pas per percentatges. Per això, demana "una fórmula flexible" que permeti gastar diferent a cadascun dels socis i, tot i que no veu amb mals ulls que altres estats de l'aliança atlàntica assoleixin aquest 5%, demana que aquesta xifra sigui "opcional".
La resposta de la Casa Blanca no es va fer esperar i el mateix dijous, la portaveu Karoline Leavitt va reiterar que assolir el 5% del PIB en despesa militar no és cap exigència desproporcionada, sinó “el que és just”. Leavitt va justificar aquest llindar apel·lant a l’esforç econòmic sostingut dels Estats Units en matèria de defensa col·lectiva. “Els contribuents nord-americans han aportat una important quantitat de diners, de milers de milions de dòlars, per donar suport als nostres interessos mutus i la nostra defensa garantida”, va remarcar.