La inesperada victòria del candidat republicà Donald Trump ha deixat tothom a l’expectativa, tant dins com fora dels Estats Units, per veure fins a quin punt pensa complir les seves promeses electorals. Uns esperen que el multimilionari traslladi a la realitat els seus anuncis de campanya, mentre que, per d’altres, és l’última cosa que desitgen.
Trump ha rebut felicitacions dels principals líders mundials, sigui per iniciativa pròpia o per pur protocol. Aquestes últimes abundaven entre els representants de la política europea que han enviat les seves congratulacions al flamant president amb més incerteses que confiança.
Europa demana cooperació...
Des d’Europa, s’apel·la a tots els anys que els dos blocs han treballat de forma conjunta per assegurar la pau i el benestar dels ciutadans. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, van recordar que la importància d'enfortir les relacions transatlàntiques i que només a través de la cooperació es pot fer front als reptes actuals.
Juncker i Tusk van voler destacar la lluita contra Daesh, el canvi climàtic, el TTIP i la migració, ja que les estratègies de Trump sobre aquestes temàtiques difereixen en molts punts amb les directrius europees.
...i respecte als valors
El president de França, François Hollande, va ser un dels que menys van amagar el seu disgust i les seves reserves cap al futur govern de Trump. Pel francès, s’obre un període en què Europa haurà de mantenir-se unida per defensar els seus valors com la llibertat, la dignitat, la cohesió social i la lluita contra la pobresa. Els mateixos que va ser la base de la felicitació de la cancellera alemanya Angela Merkel que va oferir una "estreta cooperació" al futur president si s’assegura el respecte.
La felicitació de Vladímir Putin a Donald Trump segurament va ser la més sincera d'entre els líders europeus. El cap d’estat rus havia apostat des del principi per Trump i es va mostrar disposat a "recórrer la nostra part del camí" per restablir els deteriorats vincles i "lluitar units contra el terrorisme".
L’extrema dreta, les primeres felicitacions
Qui sí que va celebrar la victòria de Trump sense complexos a l’altra banda de l’Atlàntic van ser els partits d’extrema dreta com el Front Nacional a França o l’UKIP al Regne Unit. La líder ultradretana francesa Marine Le Pen va felicitar-lo, fins i tot abans que es produís oficialment la seva victòria. Al Regne Unit, el líder provisional de l’euròfob UKIP, Nigel Farage, fins i tot va fer broma sobre la possibilitat que sigui representant de Trump a Brussel·les.
La tranquil·litat de "Míster Brèxit"
Aquesta victòria de Trump ha caigut en (des)gràcia a la gran majoria de borses europees i en gràcia a Wall Street i a Moscú. El magnat que s'autopresentava com a "Míster Brèxit" en el darrer míting a Carolina del Nord no ha aconseguit l'impacte desitjat. O almenys equiparable al divendres negre de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). El món segueix en xoc mentre que els mercats prefereixen evitar decepcions malgrat que Trump no fos ni hagi estat mai el seu candidat preferit. Reaccions passionals a banda, al final de la jornada, els índexs europeus van canviar el color vermell pel verd. París, Londres o Frankfurt s'atrevien a pujar com si res o pràcticament res hagués passat.
Curiosament, l'únic indicador que va tancar en negatiu va ser l'Ibex 35 amb una baixada del 0,4% situant-se en els 8.901 punts. Tot el protagonisme se'l va endur el BBVA amb un descens del 5,7% com a conseqüència de l'esfondrament del pes mexicà amb un 10% menys del seu valor davant el dòlar. Amb el record del Brèxit vestit de Trump, la commoció inicial es va convertir en un bany de tranquil·litat. El discurs conciliador del nou president "per a tots els americans" hi va aportar el seu granet de sorra. Tant dolç era l'ambient dels mercats que al tancament de l'Ibex 35, Wall Street pujava un 1% superant els 18.518 punts trampejant així qualsevol pressió o incertesa. Reiterant com si es tractés d'un acord borsari entre Europa i els Estats Units que si els Clinton no van a la Casa Blanca, tampoc passa res.
La volatilitat com a costum
Però el cert és que no totes les primeres impressions són bones. I per això, els economistes i en especial els analistes de borsa han insistit una i altra vegada que caldrà acostumar-se a la volatilitat. La incertesa era ja un fet consumat amb el com i el quan del Brèxit però ara, a més, s'ha d'esperar que Trump defineixi amb claredat no electoral quina és la línia vertebral de les seves polítiques: retallar impostos, renegociar acords comercials, ser més restrictiu amb la immigració o gastar més en infraestructures. Segons Goldman Sachs, "preveiem que la resposta de les borses a les eleccions serà limitada". "Els presidents impopulars no impliquen mals resultats econòmics o a les borses", ha afegit Fundstrat Global Advisors.
Més prudent s'ha mostrat Unicredit: "l'abast i la duració de les reaccions dels mercats dependrà de l'actitud de Trump". Té el poder de la volatilitat com a costum fins que decideixi el contrari. Segons Allianz, la retòrica sobre el comerç, la immigració i la cooperació internacional "amenaçaran el creixement econòmic dels Estats Units i del món." Encara més crític s'ha mostrat Fitch assegurant que un líder tan "polaritzat" com Trump "pot posar a prova" les relacions institucionals". Del divendres negre al dimecres de "Make America great again", el Brèxit ha deixat de ser Brèxit per convertir-se en "Míster Brèxit" com una moneda de conciliació més enllà de la ruptura.