Almenys 96 persones han estat detingudes en diversos aldarulls durant la nit de la festa nacional francesa, entre divendres i dissabte, que en qualsevol cas ha tingut molts menys incidents que l'any passat, com ho mostren els 255 vehicles incendiats, un 40% menys.

El ministre francès de l'Interior, Gérald Darmanin, ha volgut subratllar aquest dissabte al matí amb les xifres encara provisionals en el seu compte de Twitter aquesta "baixa important" dels danys materials, i l'ha atribuït "a les nostres forces de l'ordre, a la seva presència i als seus abundants controls preventius efectuats".

El record de les últimes protestes

Davant del risc que pogués produir-se un nou esclat com el dels disturbis que es van prolongar durant una setmana a partir del passat dia 27 després de la mort d'un jove a la ciutat de Nanterre per un tret policial quan intentava saltar-se un control, Darmanin havia decidit un desplegament massiu d'agents per la festa nacional del 14 de juliol.

Baixa el nombre d'aldarulls

En total, 45.000 policies i gendarmes han sortit al carrer tant en la nit prèvia com en la posterior a aquest 14 de juliol, en la que han resultat ferits 7 d'ells, quan en la mateixa data de 2022 havien estat 21. S'han comptabilitzat 51 episodis en els quals s'han utilitzat artificis pirotècnics contra les forces de l'ordre, davant els 333 un any abans.

Des del 27 de juny i l'inici dels aldarulls en barris sensibles de moltes ciutats franceses, la Policia havia requisat uns 165.000 morters, els artificis pirotècnics més temuts en aquests atacs. Les celebracions del 14 de juliol tradicionalment acaben amb focs artificials. Els més populars són els de la torre Eiffel de París, que van presenciar al carrer desenes de milers de persones als voltants. A la capital i a la seva perifèria immediata s'havien mobilitzat 10.000 policies i gendarmes.

La mort de Nahel

Davant de les grans manifestacions de protesta que es van viure al país, el Govern francès va decidir prohibir la venda de focs artificials, excepte a professionals, de cara a les celebracions de la Festa Nacional. Els aldarulls es van estendre durant sis nits consecutives, després que el jove de 17 anys i d'origen algerià Nahel morís el 27 de juny pels trets d'un policia durant un control a la població de Nanterre, a la perifèria de París. Tot això ha deixat enfrontaments sonats entre els manifestants i els cossos de seguretat francesos, amb saquejos de comerços, cremes d'edificis i vehicles, i disturbis generalitzats per tot França.