Des del 4 de març, el món viu amb l'ai al cor per l'estat de la central nuclear més gran d'Europa, la central de Zaporíjia. Aquell divendres de matinada, l'exèrcit rus va atacar i acabar controlant l'edifici, disparant projectils a les instal·lacions. Tot plegat va despertar les alarmes de les autoritats ucraïneses i del món sencer. Ja que hi ha poques infraestructures més crítiques que les centrals nuclears per ser involucrades a l'intercanvi de foc i bombardejos. Durant mesos la central es va veure envoltada per una calma tensa en què el seu control i la seva seguretat eren delicades, però no havia tornat a ser perilloses, fins aquesta setmana. El dijous l'empresa estatal ucraïnesa Energoatom ha denunciat cinc nous atacs al voltant de Zaporíjia. Russos i ucraïnesos intercanvien culpes, mentre que l'ONU pressiona als dos Estats per evitar el desastre nuclear.

"Crido a què s'aturin immediatament totes les activitats militars als voltants de la planta i a què no s'apunti a les seves instal·lacions o rodalies", ha assenyalat en una declaració el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. Segons l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), la situació a la central és "alarmant", encara que les anàlisis preliminars efectuades pels seus experts indiquen que no hi ha "una amenaça immediata" a la seguretat nuclear després dels atacs recents, malgrat que van causar certs danys a les instal·lacions i n'han limitat la connexió elèctrica. 

Desmilitaritzar la zona

Una proposta que ha sortit des de l'ONU és retirar totes les tropes i equipaments militars dels voltants de la central nuclear. Guterres ha demanat que s'acordi amb urgència una fórmula tècnica per desmilitaritzar tota una zona de seguretat al seu voltant. El senador rus Vladímir Dzhabarov veu possible aquesta opció. "És una iniciativa assenyada, crec que li donarem suport", va dir el legislador. Tanmateix, ha aprofitat per deixar clara la posició oficial de Moscou: "Rússia ha de mantenir el control de l'estació". 

L'exèrcit rus assenyala a Kíiv com culpa dels darrers atacs a la central. "Els criminals atacs ucraïnesos contra infraestructures nuclears estan posant el món a punt d'una catàstrofe nuclear comparable a escala de Txernòbil", ha afirmat l'ambaixador rus davant l'ONU, Vasili Nebenzia. Per contra, Ucraïna i els seus aliats assenyalen a Rússia com culpable. "La causa de la situació a la planta de Zaporíjia no és un misteri. És un altre tràgic resultat de la decisió de la Federació Russa d'envair el seu veí", ha assegurat la subsecretària de Control d'Armaments i Seguretat Internacional dels Estats Units, Bonnie Jenkins.

El record de Txernòbil 

Des del 4 de març, el record del desastre nuclear de Txernòbil plana constantment en cada moviment que es fa al voltant de Zaporíjia. Els dos països s'acusen mútuament jugar amb foc i poder desencadenar una nova catàstrofe nuclear en terra ucraïnès. El mateix dia del primer atac rus, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski va afirmar: "Txernòbil va ser una catàstrofe global. Rússia vol repetir això i ho està repetint, però sis vegades més".