La ciutat de Monterey Park, pròxima a Los Angeles (Califòrnia), ha estat l'escenari d'un nou tiroteig massiu als Estats Units (EUA). La policia ha confirmat que, per ara, han mort deu persones, i deu més han resultat ferides de diversa gravetat. El tiroteig ha tingut lloc a una ciutat amb una gran comunitat asiàtica. Justament, els fets han tingut lloc prop d'on se celebrava a l'any nou xinès. Tot plegat, ha aixecat les sospites que darrere de l'atac hi haguessin motivacions racistes. 

Segons publica Los Angeles Times, l'autor seria un home, el qual anava armat amb una metralladora o una altra arma similar. El tirador anava equipat amb munició, que li ha permès atacar durant més temps, explica un testimoni ocular al diari estatunidenc. La policia no ha confirmat si han detingut cap sospitós de ser l'autor. 

Les persones que es trobaven a la zona en el moment dels fets celebrant l'any nou xinès han trigat a adonar-se que el que estaven sentint eren trets i no la pirotècnia que forma part de la celebració. Segons Reuters, centenars de milers de persones assisteixen a aquest festival que dura tot el dia. El tiroteig ha tingut lloc al voltant de les 10 de la nit quan el festival feina poc que havia acabat, de manera que el nombre de persones a la zona era menor. 

Atacs a la comunitat asiàtica de l'Estat Units 

Fins al moment, sense cap confirmació de què l'autor estigui sota custòdia, és difícil dirimir els motius darrere d'aquest nou tiroteig massiu. Tanmateix, el fet que el lloc on ha succeït sigui una població amb una gran comunitat asiàtica, que l'atac s'hagi produït durant la celebració de l'any nou xinès i el creixent atacs racistes que reben els estatunidencs d'origen asiàtic ha fet posar en alerta molts ciutadans. Fa només uns dies, un altre atac racista copava els mitjans estatunidencs. En aquell cas una dona va apunyalar una estudiant de 18 i posteriorment va afirmar que així hi hauria “una persona menys” que atemptaria contra el país. La jove ha sobreviscut. 

Des de l'inici de la pandèmia, els atacs racistes contra membres de la comunitat asiàtica i del pacífic dels Estats Units han crescut exponencial. En aquest context va néixer el moviment Stop Asian Hate (Prou odi als asiàtics, en anglès). Aquest moviment ha impulsat manifestacions i mobilitzacions arreu del país per denunciar els crims d'odi que viuen. 

Els Estats Units tenen un llarg historial d'atacs massius motivats per ideologies racistes i per la supremacia blanca. No cal remuntar-se als anys trenta per trobar-los. El passat mes de maig, un supremacista blanc va entrar a un supermercat de la localitat nord-americana de Búfalo (Nova York) i hva acabar amb la vida de 10 persones i ha deixat a 3 ferides, la majoria eren persones negres. En aquell cas, també es tractava d'una oblació amb una gran comunitat afroamericana. Amb el record de Búfalo, la sospita d'un nou atac massiu racista s'escampa per les xarxes i els mitjans a l'espera del que digui la policia.