La primera ministra britànica, Theresa May, ha dit avui en el Parlament que no acceptarà l'esborrany de l'acord del "brexit" elaborat per la Comissió Europea (CE) perquè "amenaça la integritat constitucional del Regne Unit". En la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra en la Cambra dels Comuns, May es va mostrar en desacord amb l'esborrany perquè proposa "una àrea comuna regulatòria" entre la província britànica d'Irlanda del Nord i la Unió Europea (UE). "Cap primer ministre del Regne Unit no podria alguna vegada estar d'acord amb això", va afegir la "premier" conservadora, amb referència a la possibilitat que la frontera comercial quedés delineada al mar d'Irlanda, que separa Irlanda del Nord de la Gran Bretanya.

La frontera entre la província i la República d'Irlanda és un dels assumptes més difícils de resoldre en les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE perquè un retorn a les barreres frontereres podria posar en perill el procés de pau nord-irlandès. El Govern de May ha deixat clar que vol que la frontera entre les dues Irlandas continuï sent invisible mentre que els partits probritànics es neguen que, per mantenir una unió duanera entre ambdós territoris, la frontera comercial quedi fixada entre la província i la Gran Bretanya.

Aquesta última possibilitat és totalment inacceptable per al Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, del que May depèn per governar després d'haver perdut la majoria absoluta en les eleccions generals de l'any passat. "L'esborrany de text legal que la Comissió ha publicat podria, si és implementat, perjudicar el mercat comú del Regne Unit i amenaçar la integritat constitucional del Regne Unit en crear una frontera duanera i regulatòria al mar d'Irlanda i cap primer ministre del Regne Unit podria alguna vegada ser d'acord amb això", va puntualitzar la cap del Govern. "Deixaré això ben clar al president (de la Comissió Europea, Jean-Claude) Juncker i a d'altres", va afegir.

L'esborrany divulgat avui a Brussel·les pel negociador comunitari, Michel Barnier, assenyala que si no es troba una solució diplomàtica o tècnica per mantenir la frontera invisible, "el territori d'Irlanda del Nord, exclosa les aigües del Regne Unit, serà considerat part del territori duaner de la Unió". Segons han revelat avui els mitjans locals, el ministre britànic d'Exteriors, Boris Johnson, ha suggerit la possibilitat de reintroduir una frontera entre les dues Irlandas després del "brexit". En un document enviat a la primera ministra i filtrat avui, Johnson va assenyalar que el Govern s'hauria de concentrar a evitar que la frontera sigui "significativament" menys visible, donant a entendre que hi hauria una altra vegada controls fronterers entre ambdós territoris.