Entre molta expectació, el Tribunal Suprem dels Estats Units (EUA) ha decidit mantenir l'accés a la píndola abortiva mifepristona. Malgrat que fa més de 20 anys que està aprovada pel seu ús per les autoritats reguladores estatunidenques, la deriva antiavortista que ha pres el Suprem els darrers anys despertava preocupació entre el moviment a favor a decidir sobre el propi cos.  

La decisió suposa la primera vegada que el Suprem es pronuncia en un cas relatiu a l'avortament després de la seva controvertida decisió l'estiu passat d'eliminar la protecció constitucional de què gaudia des dels anys setanta, provocant una allau de restriccions als estats governats per conservadors. Dos dels jutges més conservadors de la cort, Clarence Thomas i Samuel Alito, es van mostrar en desacord amb la decisió. Thomas no va explicar les seves raons per dissentir, però Alito va publicar una opinió separada de quatre pàgines en què assegura que mantenir les restriccions imposades a estats com Texas o Louisiana no hauria suposat un gran canvi en l'accés al fàrmac.

Malgrat tot, aquesta decisió no implica que es pugui receptar en aquells estats que han prohibit el seu ús. Tanmateix, sí que assegura que l'accés al fàrmac, inclòs per correu, es manté com fins ara, almenys fins que es resolgui l'apel·lació. L'organització Planned Parenthood, que gestiona la xarxa de clíniques de salut reproductiva més gran del país, va celebrar la decisió d'aquest divendres, però va advertir que la salut de les dones no hauria d'estar a mercè del sistema judicial. 

Una victòria a mitges

Si bé hi ha estats que encara està perseguit l'avortament, aquesta nova decisió del TS no ha estat el cop que s'esperava. Així doncs, els partidaris del dret a decidir sobre el propi cos han celebrat el posicionament del Suprem. En un missatge celebrant la decisió del Suprem, el president nord-americà, Joe Biden, ha destacat que "la mifepristona segueix estant disponible i està aprovada per al seu ús segur i efectiu mentre continuem amb la batalla als tribunals", segons recull Efe. 

La vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, que ha liderat la resposta de la Casa Blanca a les successives restriccions a l'avortament aprovades en diversos estats conservadors, ha celebrat també la decisió del Suprem, tot i que ha defensat que "ningú no s'hauria d'immiscir entre una dona i el seu metge".