Ràpida i expansiva. Així ha estat la quarta onada de la covid a Sud-àfrica, marcada per la variant nova i dominant: òmicron. El govern sud-africà ha informat que el país ha arribat al pic de contagis de l'onada actual i ha obert la porta a l'esperança a resta d'estats del món. Per què? Per la velocitat amb la qual han viscut aquesta onada, que permet augurar un descens pròxim en els contagis en altres països que estan seguint les passes de l'Estat africà.
"Ha estat sorprenent la velocitat amb què la quarta onada impulsada per òmicron ha assolit el màxim i després ha disminuït", ha declarat Fareed Abdullah, del Consell d'Investigació Mèdica de Sud-àfrica, a The New York Times. "Pic en quatre setmanes i un descens precipitat en dues més", especifica l'experta, qui considera que més que una onada ha estat "una inundació llampec" del virus.
El cas de Sud-àfrica no només dona esperances per la celeritat amb la qual s'ha començat a veure el final de l'onada, sinó també per l'impacte menor d'aquesta. L'augment de morts durant el període ha estat petit, "marginal".
Aquests precedents han dut diversos experts a extrapolar la situació sud-africana als seus territoris. "Estarem davant d'un gener dur, ja que els casos continuaran augmentant i arribaran a punt màxim, i després cauran ràpidament", va dir Ali Mokdad, un epidemiòleg de la Universitat de Washington que és un antic científic dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties. Els Estats Units i els països europeus estan seguint passes molt similars en aquesta nova onada, així que alguns estats europeus comparteixen aquestes perspectives de futur.
Rècord de contagis
Mentre no s'assoleix el pic, els rècords de contagis diaris s'esmicolen un rere l'altre a Catalunya. A banda de rècord de contagis, també acabem l'any amb la incidència acumulada disparada, ja voreja els 2.000 casos per 100.000 habitants en 14 dies, el risc de rebrot amb xifres mai vistes durant dos anys de covid, mentre als hospitals es frenen els nous ingressos i hi ha una situació similar a la de tot just fa un any, quan no hi havia vacunes, però es registraven 20.000 contagis diaris menys.
Si bé els infectats majoritàriament són de menor gravetat, en ser tants irremeiablement hi ha un volum de gent que acaba ocupant els llits dels hospitals catalans. Hi ha més ingressats a les UCI, però els hospitals tenen menys pacients que el 31 de desembre del 2020, quan a planta i a les UCI n'hi havia 2.174, mentre que enguany en són 2.040. En les últimes hores, els ingressos s'han frenat respecte jornades anteriors: 2 pacients més als centres hospitalaris i 2 nous ingressos a les de crítics, que eleven el nombre total de malalts fins a 1.612 i 428, respectivament.
Imatge principal: Un sanitari va cobert amb una mascareta / Efe