Rússia no vol perdre posicions a l'est d'Ucraïna. Els membres d'una unitat d'assalt formada recentment diuen que els seus propis comandants haurien desplegat tropes per evitar que es retiressin i els haurien amenaçat de mort després que hi hagués baixes “enormes” a l'est d'Ucraïna i després de forts combats.

En un vídeo dirigit al president rus, Vladímir Putin, un grup d'uns vint-i-quatre soldats amb uniforme militar diuen que són les restes de Storm, una unitat del Ministeri de Defensa. "Vam estar sota foc de morter durant 14 dies", exposa el soldat Alexander Forin, un soldat rus. "Vam tenir grans pèrdues, trenta-quatre persones van resultar ferides i vint-i-dos van morir, incloent-hi el nostre comandant". Un altre soldat va exposar que la seva unitat estava formada per 161 soldats.

"Ens volen executar"

Tal com exposa el diari britànic The Guardian, Gorin exposa que els seus homes van prendre la decisió de tornar a la caserna general de l'exèrcit rus, però els seus superiors els van negar l'evacuació: "Van col·locar tropes de barrera darrere nostre i no ens van permetre abandonar la nostra posició... Estan amenaçant de destruir-nos un per un i com a unitat. Ens volen executar com a testimonis d'un lideratge criminal completament negligent”.

Les tropes de barrera són unitats militars ubicades darrere de les forces de primera línia per mantenir la disciplina i evitar que els soldats fugin. “Els nostres comandants són una organització criminal. No hi ha cap altra manera de dir-ho”, ha dit un altre soldat rus, que s'identifica com Sergei Moldanov. En aquest sentit, el mateix rotatiu constata que va identificar vuit homes al vídeo. Quan es van contactar, tres van confirmar que eren membres de la unitat Storm i van verificar el compte que figura al vídeo.

Què és la unitat Storm?

Aquesta unitat, sota el nom d'Storm, va ser creada pel Ministeri de Defensa al gener per participar en la dura ofensiva hivernal de Moscou a l'est d'Ucraïna. En el moment de la seva formació, el ministeri va dir que la unitat estava “específicament dissenyada per travessar els sectors de defensa més complexos i esglaonats de les forces armades d'Ucraïna”.

Segons constata el diari britànic, els soldats Storm al vídeo van al·legar que estaven sent obligats a donar diners als seus comandants i els que s'hi van negar van ser enviats al capdavant. Aquesta crida no és l'única que han dut a terme soldats russos. Des del mes de gener han aparegut vídeos de soldats queixant-se del tractament rebut. A més, coincideix també amb el fet que s'ha anat constatant al llarg de la guerra, i és que les tropes russes estan mal gestionades i tenen una moral molt baixa. El vídeo constata, segons insisteix el The Guardian, que la voluntat de Moscou és enviar soldats russos a posicions on s'enfronten a una mort segura. 

Soldats amb material mediocre i enviats a combats impossibles

En una carta que es va fer pública el mes de novembre passat, i a la qual va tenir accés la CNN, enviada a un governador regional a Rússia, els homes de la 155 Brigada de Marines de la Flota del Pacífic de Rússia haurien dit que es van veure en una "batalla incomprensible" a la regió de Donetsk. La carta va ser enviada al governador de Primorsky Krai. "Una vegada més, el general Muradov i el seu cunyat, el compatriota Akhmedov, ens van enviar a una batalla incompressible perquè Muradov pogués guanyar bonificacions que el fessin quedar bé a ulls de Gerasimov (cap de l'Estat Major de Rússia)", exposava. "Com a resultat de l'ofensiva 'curosament' planejada pels 'grans comandants', vam perdre al voltant de 300 homes, morts i ferits, amb alguns desapareguts els últims 4 dies", deia la carta. "Vam perdre el 50% del nostre equip. Aquesta és només la nostra brigada".

També es va fer pública una carta, la de Pavel Filatyev. L'exparacaigudista sabia que si explicava detalls del que s'havia trobat durant la guerra podria córrer el risc d'anar a la presó, seria titllat de traïdor i rebutjat pels seus companys de l'exèrcit. Fins i tot la seva mare l'hauria instat a fugir de Rússia. "No hi veig justícia en aquesta guerra. No hi veig la veritat aquí", explicava en una conversa amb un periodista del The Guardian al mes d'agost, quan es va fer pública la carta. "No tinc por de lluitar en aquesta guerra. Però necessito sentir justícia i entendre que el que estic fent està bé. I crec que tot això està fallant, no només perquè el govern ho ha robat tot, sinó perquè nosaltres, els russos, no sentim que el que estem fent sigui correcte".

 

Imatge principal: investigadors a Sloviansk, després de l'atac amb míssils rus / Efe