Síria ha denunciat aquest dijous dos atacs simultanis perpetrats per l'aviació israeliana contra els aeroports internacionals de Damasc i Alep (nord-oest), al mig de la guerra entre l'Estat jueu i les milícies de Gaza a l'altra banda de la frontera, ha informat la televisió estatal siriana.
 

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
 

L'Observatori Sirià de Drets Humans, ONG amb seu al Regne Unit i una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, ha afirmat al seu compte de Twitter que s'han sentit fortes explosions a les dues ciutats causades per "atacs israelians dins del perímetre" d'aquests aeròdroms.

No és la primera vegada que Israel ataca Síria

Israel ataca de forma relativament freqüent el territori sirià, la major part de les vegades amb míssils per part de la seva aviació i menys comunament per via terrestre des del costat de la divisòria, si bé aquest és el primer atac d'envergadura des del començament de la guerra amb Gaza dissabte passat, segons destaca Efe.

Les accions de l'Estat jueu a Síria solen ser dirigides contra objectius del grup xiïta libanès Hezbol·là, que els últims dies ha llançat diversos atacs contra les tropes israelianes des del sud del Líban; o contra les milícies iranianes, que aquesta setmana han reforçat la seva presència a la frontera siriana amb el Golan.

Israel els considera una amenaça

Tant Hezbol·là com altres grups armats recolzats per Teheran són presents al territori sirià i són aliats del govern del president, Baixar al-Assad, mentre que Israel considera la seva permanència en aquest país veí una amenaça per a la seguretat israeliana.

Fins ara, només s'ha produït un únic incident en territori sirià relacionat amb la guerra entre Israel i les milícies de Gaza, un llançament de morters perpetrat dimarts a la nit des del sud del país cap al Golan ocupat per l'Estat jueu.

Hamàs descarta el corredor humanitari proposat per Egipte

Paral·lelament, la situació a Gaza és extremadament complexa. Per ara, Hamàs ha rebutjat una proposta de corredor humanitari feta per Egipte perquè "obligaria el poble palestí a abandonar la seva pàtria" i implicaria un nou desplaçament i recerca de refugi, ha declarat avui una font del grup islamista a Efe.

Ha afegit, en aquest sentit, que Hamàs segueix exigint "l'accés de subministraments i béns essencials com combustible o electricitat, tot el que garanteixi" als 2,3 milions de palestins de l'enclavament "el dret a la vida", cosa que és "una demanda constant del grup". Ara bé cal insistir que la situació és crítica. Gaza està a punt del col·lapse humanitari pels durs bombardejos i el setge total israelià que impedeix fins i tot l'entrada d'aliments".

"No obstant, obrir un pas segur per obligar el nostre poble a abandonar la seva pàtria i patir una mort permanent, no és una cosa amb què el nostre poble i la nostra resistència estiguin d'acord", ha destacat.

 

Imatge principal: el conflicte entre Israel i Hamàs ha permès que civils siguin entrenats per poder portar i disparar armes / Efe