El president rus, Vladímir Putin, ahir va reconèixer la independència dels óblasts ucraïnesos de Donetsk i Lugansk i va decidir enviar-hi tropes per "pacificar" la zona. També va sol·licitar a la cambra alta russa que les forces armades puguin actuar a l'estranger. Ara, la presidenta del Senat, Valentina Matvienko, ha donat llum verda a Putin perquè maniobri i mogui tropes a l'estranger. Cosa que apropa més que mai la temuda invasió d'Ucraïna. El president rus va donar ahir l'ordre per enviar tropes a les repúbliques ucraïneses rebels per exercir funcions de pacificació. Així consta en els decrets signats aquest dilluns passat pel Kremlin, de manera que militars russos es desplegaran en els territoris de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk (reconegudes aquest dilluns per Rússia).

Putin va atendre les demandes de les regions separatistes ucraïneses, així doncs, va reconèixer com a independents els óblats de Donetsk i Lugansk per a continuació enviar tropes al territori rebel. Els Estats Units, l'OTAN i la Unió Europea no van trigar a reaccionar i van amenaçar de sancionar durament Rússia pels seus moviments expansionistes. El líder de la república popular de Donetsk, Denís Puixilin, ha dit avui a TV3 que no descarten ampliar les fronteres del seu estat independent reconegut pel Kremlin. Puixilin ha assegurat que la seva intenció és fer-se amb tot el territori sencer de les dues regions de Lugansk i Donetsk, ja que, actualment, només està sota el seu control una part.

Els líders de les repúbliques autoproclamades independents i reconegudes per Putin volen controlar tot el Donbass per complet, és a dir, tot el territori de Lugansk i de Donetsk. Actualment, els rebels prorussos només tenen sota el seu poder la meitat del territori del Donbass. Cal recordar que en les dues regions el 2014 es va produir un referèndum d'independència. Aquest va ser un procediment jurídic pel qual es va sotmetre a vot popular la qüestió de la proclamació de la "independència estatal" de Donetsk i Lugansk. Aquests referèndums es van produir en un context de protestes prorusses al sud del país en contraposició de la revolta europeista a la capital de Kíev. El govern interí ucraïnès no va reconèixer la legitimitat de les consultes; els Estats Units i la Unió Europea tampoc.

El líder de la república de Donetsk ha assegurat: "En la Constitució de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la frontera està definida pel territori on es va celebrar el referèndum el 2014". En aquestes consultes va participar gairebé tota la població, el 74,87%. La victòria del sí a la independència va ser aclaparadora, del 89,07%, davant de només el 10,19% de contraris a la separació. És per això que Puixilin vol fer-se amb tot el territori sencer del Donbass: "Això vol dir la regió sencera de Donetsk i la regió sencera de Lugansk. El temps dirà realment com serà i depèn molt dels passos que faci Kíev." 

La UE respon amb sancions

L'acció ha estat molt mal rebuda per les forces occidentals, que ja preparen sancions. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que "el reconeixement de dos territoris separatistes a Ucraïna és una violació flagrant de la llei internacional, la integritat territorial d'Ucraïna i dels acords de Minsk". "La Unió Europea i els seus socis reaccionaran amb unitat, fermesa i amb determinació en solidaritat amb Ucraïna", ha manifestat Von der Leyen en una piulada publicada just després del missatge de Putin. L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ja havia avisat que si el Kremlin reconeixia la independència de les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk, el bloc comunitari reaccionaria: "Estem disposats a reaccionar amb un front unit i fort, si decideix fer-ho", ha indicat.