El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participarà a partir d'aquest divendres a Buenos Aires en la seva primera cimera del G20, a la qual traslladarà la seva aposta per trobar solucions multilaterals a assumptes com l'ocupació digna, la igualtat de gènere, les crisis migratòries, el canvi climàtic i la lluita contra la corrupció.

Sánchez viatjarà a la capital argentina acompanyat per la ministra d'Economia, Nadia Calviño, qui ha participat ja en diverses reunions preparatòries de la cimera. En elles ha realitzat una defensa d'un creixement fort, sostenible, equilibrat i inclusiu i ha advocat per considerar el comerç exterior com a una oportunitat i no com a una amenaça.

L'Executiu espanyol considera el G20 un fòrum de gran importància per a la projecció d'Espanya al món i especialment rellevant per a Sánchez a causa que, segons subratllen fonts de Moncloa, advoca pel treball conjunt amb altres líders com la via fonamental per fer front a reptes globals.

País convidat

Espanya és país convidat permanent del G20, un grup integrat per Alemanya, Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, Corea del Sud, Estats Units, França, Índia, Indonèsia, Itàlia, Japó, Mèxic, Regne Unit, Rússia, Sud-àfrica, Turquia i la Unió Europea.

A més, l'Argentina ha convidat aquest any a Xile i Holanda, mentre que a Buenos Aires hi haurà també Ruanda en representació de la Unió Africana, Senegal per la Nova Aliança per al Desenvolupament de l'Àfrica, Singapur per l'Associació de Nacions del Sud-Est Asiàtic, i Jamaica per la Comunitat del Carib.

La pràctica totalitat de caps d'estat o de govern de tots aquests països aniràn a la capital argentina fins a l'1 de desembre, i Sánchez coincidirà amb molts d'ells per primera vegada.

Entre els líders presents a Buenos Aires i amb els que encara no s'ha vist Sánchez personalment estarà el president argentí i amfitrió de la cimera, Mauricio Macri, i per això està prevista una reunió entre ambdós.

L'agenda del cap del Govern inclou altres trobades amb el primer ministre indi, Narendra Modi, i amb la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, així com amb el seu homòleg canadenc, Justin Trudeau, amb qui ja s'ha vist en un parell d'ocasions.

A la cimera també hi anirà el príncep hereu de l'Aràbia Saudita (país que acollirà aquesta cimera el 2020), Mohamed bin Salman, a qui la CIA considera el principal responsable de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi comès en el consolat d'aquest país a Istanbul el passat 2 d'octubre.

Sánchez coincidirà per tant amb el príncep saudita i haurà de decidir si evita o no la salutació amb ell dies després de les crítiques de diversos partits al Rei Joan Carles per haver-li saludat diumenge passat a Abu Dhabi en trobar-se en la cursa que allà es va disputar per al Mundial de Fórmula 1.