Un intermediari del viceprimer ministre italià Matteo Salvini va negociar amb operadors russos el finançament de la Lega (partit populista xenòfob del que Salvini n’és el president), via una transacció amb la petroliera pública italiana Eni. El 18 d’octubre passat, a l’hotel Metropol de Moscou, Gianluca Savoini, l’assistent de Salvini en afers russos, i dos italians més van discutir amb tres operatius russos els detalls d'un acord per desviar 57,7 milions d’euros d’una venda de petroli rus a la caixa de la Lega, que governa Itàlia en coalició amb els populistes d’esquerra del Moviment 5 Estrelles.

El digital BuzzFeed News ha obtingut l’àudio de la trobada, que confirma la informació publicada el febrer pel setmanari italià L’Espresso. L'enregistrament revela els detalls del projecte, que no se sap si es va arribar a executar. La llei italiana prohibeix als partits polítics acceptar qualsevol donació estrangera.

La trobada entre italians i russos va durar una hora i 15 minuts. El pla consistia en que una important petroliera russa vengués almenys tres milions de tones de combustible a la italiana Eni per valor d’uns 1.500 milions d’euros. A la compravenda s’hi aplicaria un descompte de 57 milions, la major part dels quals es desviarien per a finançar les despeses de la campanya electoral de la Lega a les eleccions europees del maig passat. A l’àudio, Savoini diu als seus col·legues italians que “no hi fa res” si els russos “se’n queden fins i tot 400 [mil] o el que sigui que els convingui. És una garantia que tornaran a fer coses com aquesta amb nosaltres”.

Rússia i els euròfobs

La petroliera Eni ha negat a BuzzFeed que tingués prevista aquesta transacció i més encara que s’hagi tancat. Salvini ha replicat que mai ha rebut diners provinents de Rússia.

L’àudio ofereix la primera evidència dels intents clandestins russos de finançar els moviments nacionalistes d’Europa i l’aparent complicitat d’alguns sèniors de l’extrema dreta italiana en l’operació. Savoini ha estat portaveu de Salvini, president de l'associació Llombardia-Rússia i sherpa al Kremlin del ministeri de l’Interior, que comanda el mateix Salvini.

Per la seva banda, els russos al·ludeixen als seus contactes amb el govern Putin i diuen que esperen “llum verda” de Vladimir Pligin, un membre influent de Rússia Unida, el partit del president.

A l’inici de la reunió, Savoini presenta Matteo Salvini com “el primer home que vol canviar tota Europa”. Els russos l’anomenen “el Trump europeu”. Salvini era a Moscou aquells dies. De fet, el dia anterior havia pronunciat allí un discurs en què denunciava les sancions de la Unió Europea a Rússia (“són una bogeria”) per la seva intervenció en la guerra d’Ucraïna.

Savoini també es vanta dels “aliats” de la Lega en la tasca de “recuperar la nostra sobirania” de la UE. Esmenta el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, a Alternativa per Alemanya, i el primer ministre hongarès Viktor Orbán, el partit del qual és encara membre del Partit Popular Europeu.

Salvini viatja sovint a Moscú. Entre octubre del 2014 i febrer del 2015, tres cops. Després, al gener i març del 2017. Des que és al govern, fa un any, ha visitat la capital russa dues vegades en viatge oficial. En tots aquests desplaçaments l’ha acompanyat el seu ajudant Gianluca Savoini, el protagonista de l’àudio.

Interferències arreu

Aquest no és el primer cop que es descobreixen lligams entre Rússia i els líders de l’extrema dreta euròfoba. La líder xenòfoba francesa Marine Le Pen va obtenir onze milions d’euros en préstecs de bancs russos, entre els quals un molt proper al Kremlin, el 2014, un any després de donar suport públic a l’annexió russa de Crimea. Le Pen sempre ha dit que era un acord comercial sense contraprestacions polítiques.

Al Regne Unit, l’Agència Nacional contra el Crim investiga l’origen dels vuit milions de lliures que el magnat Arron Banks va donar a la campanya del Brèxit, un cop s’ha sabut que l’ambaixador rus a Londres, Alexander Yakovlenko, va oferir Banks l’oportunitat d’invertir en una de les principals empreses russes de mineria d’or i diamants, amb la promesa de “beneficis immensos”. Banks ha dit que va rebutjar les ofertes.

L’últim episodi d’interferències russes en països de la UE va fer caure el govern austríac, una coalició entre l’ÖVP, democristià, i el FPÖ, el partit ultra i xenòfob. Heinz-Christian Strache, líder del FPÖ, va dimitir després que es fes públic el vídeo d’una reunió on discutia com disfressar els fons per al partit que li oferia una suposada emissària russa. El vídeo el van publicar Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel. Les relacions entre el FPÖ i Rússia tenen episodis menys grollers. L’agost passat, el president rus Vladímir Putin va ser un dels convidats al casament de la ministra austríaca d’Exteriors, Karin Kneissl, amb qui va ballar ben agafat.