El Govern rus ha vaticinat aquest dilluns que el món serà "més perillós" si els EUA abandonen el Tractat sobre Missils d'Abast Mitjà i Curt (INF, per les seves sigles en anglès). "La intenció d'abandonar aquest document causa preocupació, ja que aquesta mesura, un cop posada en pràctica, farà que el món sigui més perillós", ha concretat el portaveu presidencial Dmitri Peskov.

Aquesta és la reacció del Kremlin a l'anunci que va fer el dissabte passat el president dels EUA, Donald Trump, qui va avançar en un acte a Nevada que "donarem per acabat l'acord i després desenvoluparem les armes". La picabaralla entre les dues potències per aquest tema arriba després d'un seguit d'acusacions mútues en què cada país afirma que és l'altre qui incompleix el Tractat. La OTAN ha avalat les acusacions de Trump aquest mateix dilluns. El president nord-americà va afegir que només es farà enrere si tant Rússia com Xina signen un nou acord. Serà el mateix assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Bolton, qui detalli al president rus els futurs moviments de l'executiu nordamericà en una reunió al Kremlin aquest dimarts.

Tot i que el secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolái Pátrushev, ha fet una crida a "dissipar" aquests retrets entre ambdós països, fonts del Kremlin han recordat que Vladimir Putin ha dit en "moltes ocasions" que l'abandonament d'EUA del tractat "obligarà a Rússia a prendre mesures per garantir la seva pròpia seguretat". "Altres països, inclosa Rússia, faran les accions necessàries per reestablir l'equilibri de forces en aquest terreny", han afegit.

Rússia tem que el trencament del consens sobre els míssils de curt i mitjà abast suposi via lliure a EUA per desplegar aquest tipus d'armament prop de les fronteres russes, en països com els bàltics o Ucraïna. Aquest tractat -acordat pels president nord-americà Ronald Reagan i el seu homòleg soviètic Mijaíl Gorbachov l'any 1987- va ser el primer que es va firmar durant la Guerra Freda i consistia en què les dues superpotències nuclears eliminessin els míssils balístics i de creuer que estiguessin a una distància d'entre 500 i 5.500 quilòmetres.

Europa i Xina, incòmodes amb la posició de Trump

Tant la Unió Europea com Xina es troben en una posició incòmoda amb l'escalada de tensió entre EUA i Rússia en matèria nuclear. Els motius, no obstant, són diferents. Per una banda, els països europeus creuen que el Tractat s'ha de mantenir a tota costa, ja que és clau per "l'estabilitat estratègica". Així li ha fet saber el president de França, Emmanuel Macron, a Donald Trump després de parlar amb ell per telèfon. En aquesta mateixa línia, la Comissió Europa (CE) ha demanat a les dues potències nuclears que mantinguin un "diàleg constructiu per preservar l'acord".

Per la seva banda, Xina ha considerat un error la possible retirada dels EUA de l'INF i també el fet que Trump considerés la situació del gegant asiàtic com una de les principals raons per fer-ho. Això es deu a les sospites que l'objectiu que persegueix realment Trump és el de sumar Xina en l'acord per tal de limitar l'augment del seu arsenal nuclear.