El futur és ara. Robots humanoides han competit aquest dissabte per primera vegada contra humans en una mitja marató celebrada a la Xina. En total, uns vint-i-un androides de diferents formes i mides —des de poc més d'un metre fins als 1,8 metres— han participat entre els milers de corredors de la mitja de Yizhuang, al sud de Pequín. Construïts per empreses xineses com DroidVP i Noetix Robotics, per universitats o per centres de desenvolupament tecnològic amb participació pública, aquests singulars contendents han competit en un circuit separat, si bé contigu al recorregut de les persones, i han estat acompanyats pels seus "entrenadors" humans —qui en algun moment donat han hagut de donar el seu suport a la maquinària, com per canviar-los les bateries o aguantar-los si anaven a caure—.

El robot guanyador de la cursa entre els seus ha estat el Tiangong Ultra, desenvolupat pel Centre d'Innovació de Robòtica Humana de Pequín, un centre publicoprivat en el qual participen empreses estatals i el gegant tecnològic xinès Xiaomi. Ho ha fet amb un temps de dues hores i 40 minuts. El director tecnològic del Centre, Tang Jian, ha explicat en declaracions a Reuters que el triomf d'aquest robot es deu a la seva llarga envergadura i al seu algoritme, que li permet imitar com corren els humans. Durant el trajecte, els operaris li han hagut de canviar les bateries en tres ocasions. Així i tot, ha sortejat satisfactòriament pendents i corbes i ha estat l'androide més ràpid.

Si bé els participants robòtics són prodigis capdavanters del desenvolupament tecnològic, encara els queda molt per igualar l'humà corrent. Les dues hores i 40 minuts del Tiangong estan encara molt lluny del temps de l'humà guanyador de la cursa en categoria masculina, que ha completat els vint-i-un quilòmetres en una hora i dos minuts. Així mateix, no tots els robots han aconseguit completar la cursa i alguns, de fet, han tingut problemes des del principi: un ha caigut a la sortida i un altre s'ha xocat amb una tanca i ha fet que el seu operador caigui també. Quan un robot no podia continuar per algun problema, els seus responsables han pogut canviar-los per substituts, si els tenien, si bé a canvi d'una penalització de deu minuts.

beijing pekin mitja marató robot corre efe 2
Robot N2 competeix a la mitja marató / EFE
beijing pekin mitja marató robot corre efe 3
Competidors a la mitja marató / EFE

Tanmateix, Tang Jian assevera que "cap altra empresa de robòtica a Occident no ha igualat els èxits" del seu Tiangong Ultra. D'aquí, ara l'objectiu d'aquest institut tecnològic de la capital xinesa és centrar-se que aquests robots humanoides puguin exercir treballs en entorns laborals i, després, a les llars. De fet, la indústria robòtica és un dels objectius de futur del govern xinès, que el 2023 es va marcar el repte de produir components per a androides en massa en només dos anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!