Nervis i revolució interna dins la Unió Europea. Amb l'esclat de la guerra a Ucraïna, Europa va aixecar els aranzels en les importacions ucraïneses, però ara no a tothom li encaixa aquesta mesura. Eslovàquia s'ha unit ara a Polònia i Hongria en detenir unilateralment les importacions de gra i cereals i altres productes alimentaris d'Ucraïna per a protegir els agricultors en decisions criticades, tant per Kíiv com per la Comissió Europea, que ja les ha titllades d'inacceptables. 

🌾 Ball de bastons pel gra ucraïnès a la UE: Polònia i Hongria suspenen les importacions i Bulgària ho estudia
 

La UE esperaria que els estats d'Europa central "presentin alguna explicació", ha dit un alt funcionari, després que Polònia i Hongria hagin anunciat les seves prohibicions durant el cap de setmana i Eslovàquia fes el mateix aquest dilluns. Bulgària també ha dit que ho està considerant. 

El funcionari, tal com diu el The Guardian, hauria verbalitzat que els preus baixos globals i la demanda significaven que grans quantitats de gra ucraïnès, en particular, es mantinguessin al bloc en comptes de vendre's. "Hi ha un problema, veurem què podem fer en les pròximes setmanes i mesos". 

Per què Europa va aixecar les importacions?

Després de la invasió russa d'Ucraïna l'any passat, alguns ports de la Mar Negra van ser bloquejats i gra ucraïnès, que és significativament més barat que el que es produeix a la UE, va acabar quedant-se a l'Europa central, principalment pels colls d'ampolla logístics. 

L'excés d'oferta s'ha traduït en una caiguda dels preus que ha afectat durament als agricultors locals i plantegen un problema polític. El cas de Polònia és excepcional. El partit governant Llei i Justícia (PiS) de Polònia, que ha estat un gran partidari d'Ucraïna des que va començar la guerra, depèn en gran manera dels votants rurals i s'enfronta a unes eleccions molt ajustades enguany. 

El gra ucraïnès hauria de poder transitar per Polònia, va dir dilluns la ministra d'agricultura d'Ucraïna, Mykola Solsky, quan van començar a Varsòvia converses urgents per resoldre la disputa entre els dos països. "El primer pas... ha de ser l'obertura del trànsit, perquè és força important i és el que s'ha de fer incondicionalment, i després ja parlarem d'altres coses", ha dit.

Solsky ha exposat que els productes agrícoles ucraïnesos enviats a través de Polònia van representar al voltant del 10% de les exportacions totals d'aliments del país, un sector vital de la seva economia devastada per la guerra, i Hongria va representar un altre 6%.

Ucraïna té la situació més difícil?

El govern ucraïnès ha posat de manifest que “sempre s'ha mostrat comprensiu amb la situació al sector agrícola polonès i va respondre ràpidament a diversos desafiaments”, però, al mateix temps, també ha subratllat: “Les accions unilaterals dràstiques no acceleraran la resolució positiva de la situació”.

Solsky ha posat èmfasi en el fet que és “l'agricultor ucraïnès qui es troba en la situació més difícil. Demanem a la part polonesa que tingui això en compte”.

 

 

Imatge principal: gra / Unsplash