Garrotada per al conservador Friedrich Merz, el líder de la CDU i guanyador de les eleccions alemanyes, que no ha aconseguit ser elegit canceller d'Alemanya en una primera votació al Parlament tant ajustada com històrica en la República Federal, ja que fins ara tots els cancellers han estat elegits en la primera votació. Merz no ha aconseguit la majoria necessària de 316 vots i s'ha quedat amb 310, un fet sorprenent, ja que la CDU i SPD han acordat un govern de coalició que sumen 328 vots. El bloc conservador, format per Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la seva germana bàvara Unió Socialcristiana (CSU) compten amb 208 escons en el nou hemicicle, i a aquests se'ls hi han de sumar els dels socialdemòcrates, que en tenen 120. Merz se sotmetrà a una segona votació aquest mateix dimarts a partir de les 15.00 hores després que els conservadors hagin fet una crida a la responsabilitat. El diputat Jens Spahn ha afirmat "tota Europa, potser tothom, està pendent d'aquestes eleccions". Algunes fonts apunten que si Merz perdés aquesta segona votació, no es presentaria a la tercera, ja que també hi ha l'opció que es presenti un nou candidat.
Sorprenentment, aquests números, que es donaven per fets, no s'han complert aquest matí. Del total 310 diputats han votat a favor, 307 diputats en contra i 3 abstencions, així que Merz s'ha quedat a 6 suports de la majoria absoluta. Així doncs, de moment, Olaf Scholz continuarà sent canceller fins que es triï a un successor.
Situació inèdita a Alemanya
"El diputat Friedrich Merz no ha obtingut la majoria necessària d'almenys 316 vots. De conformitat amb l'apartat 2 de l'article 63 de la Llei Fonamental, no ha estat triat canceller federal de la República Federal d'Alemanya. Suspenc la sessió" perquè els grups puguin efectuar consultes. Així ho ha anunciat la presidenta de la cambra baixa, Julia Klöckner. La situació és inèdita a Alemanya i dona pas a una segona votació, segons explica del Bundestag. Per ser elegit, el candidat ha d'obtenir els vots de la majoria absoluta dels diputats, si no ho aconsegueix en la primera ronda dona pas a una segona votació, en la qual també es requereix majoria absoluta en un termini màxim de 14 dies, com assenyala l'article 63.3 de la Constitució alemanya. Per a això Merz es pot tornar a proposar, però també es podria optar per un altre candidat. Si la segona ronda tampoc dona el nom del canceller, el Parlament ha de tornar a votar immediatament en una tercera fase on n'hi ha prou amb la majoria simple. Donat el cas, el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, hauria de designar en els 7 dies després al candidat triat com a cap de govern o dissoldre la cambra i tornar a convocar eleccions.
En la història recent d'Alemanya mai cap candidat a canceller havia fracassat en el seu primer intent de ser triat cap de govern i en el cas de Merz la sorpresa ha estat majúscula, atès que el bloc conservador format per la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la seva germana bavaresa Unió Socialcristiana (CSU) i el Partit Socialdemòcrata (SPD) comptaven amb dotze vots de marge. El vot és secret i en aquest procediment les paperetes de votació només es poden entregar abans d'entrar a la cabina de votació. Segons la cadena de televisió Phoenix tots els diputats de la coalició negociada (CDU, CSU, SPD) han assistit a la cambra baixa, és a dir que no hi havia cap de baixa per malaltia. En conjunt tenen 328 escons. Això suposa que almenys 5 d'ells han votat en contra de Merz. Segons apunten diverses fonts un dels ministres designats, en una conversa informal als passadissos del Bundestag, ha afirmat que el fracàs de Merz es deu a una rebel·lió en les files socialdemòcrates, que estarien descontents amb la direcció de l'SPD i els nomenaments per als ministeris en la coalició amb la CDU.