La Fiscalia francesa ha confirmat que ha estat acceptada la petició de l'expresident Nicolas Sarkozy perquè se li retiri la polsera electrònica que du des de fa tres mesos. L’expresident de la república va ser obligat a dur el localitzador durant un període d’un any com a part d'una condemna de tres anys per corrupció i tràfic d'influències per unes escoltes il·legals sobre una investigació. La decisió va convertir Sarkozy en el primer expresident francès obligat a complir una condemna d'arrest domiciliari. La mesura també implicava la inhabilitació política durant tres anys.
En principi, encara restaven nou mesos perquè se li pogués retirar el braçalet a Sarkozy, però, en fer 70 anys, l’exmandatari ha pogut sol·licitar amb èxit la llibertat condicional abans de complir la meitat de la seva condemna. Durant l’arrest domiciliari, l’expresident només podia sortir de la seva residència uns dies i hores determinades. "Com que té 70 anys des del 28 de gener del 2025, la seva sol·licitud abans d'haver complert la meitat de la seva condemna és admissible", ha explicat la Fiscalia de París, segons recull la cadena BFMTV.
En aquest nou context, Sarkozy tampoc gaudirà de llibertat total de moviment, ja que haurà de sol·licitar al jutge permís per a qualsevol viatge de més de quinze dies i per traslladar-se a l'estranger. La sentència que recau sobre les espatlles de l’antic inquilí de l'Elisi, entre el 2007 i el 2012, va ser ratificada pel Tribunal de Cassació de França, la màxima instància judicial del país. La decisió de la cort implicava deixar en suspens dos dels tres anys de presó, evitant complir-ne l'altre, sempre que acceptés portar el braçalet electrònic.
El cas Bismuth, conegut d’aquesta manera a França, va sortir a la llum quan els investigadors, que tenien sota escolta els telèfons de Sarkozy el 2014 en el marc d'un altre cas, van descobrir que el seu advocat li havia obert una línia secundària amb què mantenien comunicacions i que també va ser punxat. En aquestes escoltes van descobrir converses que apuntaven a un cas de presumpta corrupció i tràfic d'influències. L'expresident i el seu advocat parlaven de contactes amb un magistrat, Gilbert Azibert, a qui demanaven dades sobre la instrucció d'una altra de les acusacions contra ell a canvi que Sarkozy usés la seva influència per aconseguir-li un càrrec honorífic a Mònaco.
La llarga ombra de Sarkozy
Des que Sarkozy va quedar derrotat pel socialista François Hollande el 2012, l’expresident ha acumulat diversos casos sota investigació judicial, essent el cas Bismuth el primer amb sentència. Tot i estar apartat de la primera línia política, Sarkozy encara té una gran influència a la dreta francesa i manté contactes regulars amb l'actual president, Emmanuel Macron. Així mateix, els seus llibres han sigut grans èxits de vendes i encadena les dedicatòries per tot el país.