Un equip d'especialistes israelians ha restaurat la tomba de Josep, fill de Jacob, a Nablús (shkhem, en hebreu), després que va ser atacada el cap de setmana per radicals palestins. La tomba de Josep, ara ubicada en territori de l'Autoritat Palestina a l'antiga Samària, és un dels llocs sants del judaisme des de fa més de 3.000 anys. La restauració de la tomba, que va quedar amb la coberta destrossada i amb les parets ennegrides perquè hi van calar foc, ha anat a càrrec del Consell Regional de Samària, que depèn d'Israel, segons ha informat Ynet. L'equip ha hagut de reconstruir la coberta de la tomba, així com la làpida, i ha hagut de retirar gran quantitat de runes que hi havia al recinte. També han pintat la zona ennegrida pel foc, i han arreglat les finestres i canonades trencades.

El president del Consell Regional de Samària, Yossi Dagan, ha donat per fet que els jueus seguiran visitant la tomba, cosa que està prevista en els Tractats d'Oslo. "Els bàrbars vandàlics de l'Autoritat Palestina sabien molt bé per què cremaven i destruïen la tomba de Josep el Just. Saben que mentre el poble d'Israel, tant dins com a fora del país, continuï visitant els llocs sagrats i els llocs del patrimoni nacional, no ens podran derrotar", ha indicat. L'equip d'especialistes ha hagut de treballar amb l'escolta de l'exèrcit israelià, a causa de la forta tensió que hi havia a l'exterior del recinte. A causa dels enfrontaments hauria mort un àrab i s'haurien produït 17 ferits, segons Ynet.

La història de Josep, que ocupa un lloc central al Pentateuc o Torà, marca el començament de l'expansió de les dotze tribus d'Israel a terres estrangeres, abans de l'alliberament final de l'esclavitud amb Moisès. Per molts jueus, Josep va ser el "primer sionista", capaç de ser fidel entre els infidels. Pels cristians, manté relació amb Crist, que va viure com Josep a l'exili d'Egipte i també va ser venut pels seus germans, en al·lusió a la persecució dels saduceus. L'atac al lloc sagrat jueu en plena Pasqua ha avivat les tensions religioses, que ja eren elevades a causa del mes sagrat musulmà del Ramadà. "No acceptarem aquest tipus d'atac a un lloc que és sagrat per a nosaltres, especialment la vigília de Pasqua", va declarar el cap de setmana el primer ministre d'Israel, Naftali Bennett.

Aquest mausoleu es troba al bell mig de la zona sota l'Autoritat Nacional Palestina, que hi té ple control com a zona A pels Acords d'Oslo, però diversos cops a l'any, segons aquest tractat, han de facilitar l'accés als jueus perquè puguin també pregar-hi. És per això que visiten la tomba sovint amb una vintena d'autobusos que arriben sota escorta de soldats israelians, perquè no sempre els àrabs accepten la visita.