El president rus, Vladímir Putin, està vivint el que podria ser la seva pitjor setmana des que va començar la invasió d'Ucraïna i no va aconseguir arribar fins a Kíiv. La reconquesta per part d'Ucraïna de més de 6.000 quilòmetres quadrats de territori a l'est i al sud, ha posat el Kremlin contra les cordes. Potser precisament per aquest motiu, Rússia mira cada vegada més cap a la Xina. Aquest dijous, hi ha programada una reunió entre Xi Jinping i Vladímir Putin, en el marc de la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai, a Samarcanda, Uzbekistan. La reunió, però, podria implicar també una lluita per la influència a l'Àsia Central, on les dues potències mundials han dut a terme durant molt de temps una "rivalitat silenciosa". 

La cimera no és nova. Es tracta d'una reunió anual de líders eurasiàtics sobre política regional, economia i seguretat. Ara bé, el context actual, sí que és diferent. Una Xina en ascens i una Rússia debilitada pel transcurs de la guerra, podrien canviar l'equilibri de poders que hi ha sobre l'Àsia central. 

Tots dos líders també han programat parades al Kazakhstan, on Xi va llançar per primera vegada la seva iniciativa d'inversió estrangera "un cinturó i una ruta" el 2013. Subratllant la importància de la regió, la visita de Xi serà el seu primer viatge internacional des que va començar la pandèmia i arriba fa tot just un mes abans d'una reunió crucial del Partit Comunista que s'espera que consolidi el tercer mandat com a líder, que trencarà precedents.

Els difícils equilibris de la Xina

Xi i Putin es van reunir per última vegada al marge dels Jocs Olímpics d'hivern de Beijing, on van anunciar la seva associació, només unes setmanes abans que Rússia envaís Ucraïna. Funcionaris russos han dit que els dos líders tenen una "agenda completa i detallada" per a les converses, i alguns analistes van dir que esperen que Putin busqui més ajuda de la Xina després que Rússia va experimentar un dels seus pitjors revessos a la guerra.

Beijing ha lluitat per equilibrar el suport a Moscou amb el desig d'evitar l'impacte indirecte en la seva economia de les sancions imposades a Rússia per Occident. S'ha negat a condemnar la invasió i, en canvi, culpa Occident per augmentar les tensions. No va arribar a proporcionar suport armamentístic, però, segons els informes, va proporcionar peces de drons i la setmana passada va participar en exercicis militars conjunts al Mar del Japó.

Una prova per a Xi Jinping

La força de la resposta global a la invasió i les pèrdues recents de Rússia han plantejat preguntes difícils per a Xi sobre la seva perspicàcia en política exterior per alinear-se amb Putin, però probablement continuarà brindant-li suport, segons alguns analistes consultats pel The Guardian. Els analistes han suggerit que a mesura que la força de Rússia s'esvaeix, Beijing pot guanyar terreny en temes clau de les rutes comercials i la defensa del seu règim de Xinjiang.

Tal com recorda la CNN, Rússia ha parlat sobre el suport de la Xina en els darrers dies. La setmana passada, el màxim legislador de la Xina, Li Zhanshu, es va reunir amb el president de la Duma Estatal de Rússia i altres legisladors russos a Moscou. Segons la Duma, Li va dir que "la Xina comprèn i recolza Rússia en temes que representen els seus interessos vitals, en particular sobre la situació a Ucraïna... Veiem que els Estats Units i els seus aliats de l'OTAN estan ampliant la seva presència a prop de les fronteres russes , amenaçant seriosament la seguretat nacional i la vida dels ciutadans russos".

No obstant això, tal com destaca el mitjà nord-americà, aquestes cites no van ser presents a la lectura xinesa de la reunió, cosa que planteja la pregunta de què tan formalment la Xina està disposada a donar suport a Rússia, ja que la seva invasió d'Ucraïna no sembla que hagi d'acabar aviat. Caldrà veure quins papers queden sobre la taula després de la reunió. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada virtual / Efe