La Comissió Electoral Central (CEC) de Rússia ha rebutjat aquest dijous el registre de l'opositor Boris Nadezhdin, l'únic candidat que advoca per la pau a Ucraïna, a causa dels errors detectats a les firmes que va presentar per concórrer a les eleccions presidencials del març.

"No estic d'acord amb la decisió de la Comissió Electoral (...) Recorreré davant el Tribunal Suprem de Rússia", ha dit Nadezhdin al canal de Telegram i recull Efe.

Boris Nadezhdin  i el 15% d'errors a les firmes

Les coses no pintaven especialment bé Nadezhdin. Aquest dilluns la Comissió Electoral Central (CEC) va detectar un 15% d'errors a les firmes presentades per al seu registre. "La reunió de la comissió s'ha acabat. Un 15,348% d'error. Per davant, dues nits sense dormir", va assenyalar Ígor Artemiev, membre d'Iniciativa Cívica, el partit que dona suport a Nadezhdin.

El màxim d'error permès a les firmes és del 5%, per la qual cosa l'únic aspirant que s'oposa la guerra a Ucraïna té escasses possibilitats de concórrer a les presidencials del març. L'opositor ha confirmat a Telegram la notícia, però ha assegurat que té intenció "defensar les firmes" i, en cas que no sigui registrat, ja va avisar que recorreria els tribunals. "Només necessitem defensar unes 4.500 firmes de les 9.209 reconegudes com a invàlides. Si la CEC em nega el registre, recorreré la decisió davant el Tribunal Suprem", ha destacat.

La CEC, la cap de la qual, Ella Pamfílova, va assegurar que la comissió "actuarà estrictament d'acord amb la legislació vigent", i es van emplaçar a tenir una reunió dimecres.  "Quan veiem desenes de persones que ja no estan en aquest món, però van estampar la seva firma, sorgeixen dubtes sobre les normes ètiques que regeixen la tasca dels recol·lectors de firmes. En alguna mesura, el candidat hi està implicat directament", va dir divendres passat Nikolai Buláev, subcap de la CEC. Nadezhdin, per la seva banda, va rebutjar indignat les acusacions d'utilitzar "ànimes mortes" i ha parlat de provocació. "Nosaltres estem més vius que tots els vius", va exposar a les xarxes socials. 

Qui és Boris Nadezhdine? 

Nadezhdine no s'acontenta a criticar la guerra. Va qualificar la llei anti-LGBTIQ+ com un "tornada a l'Edat Mitjana", es va pronunciar a favor d'una flexibilització de les normes sobre l'avortament i va criticar l'acostament xinès-rus iniciat per Vladímir Putin, alhora que va advocar per un enfortiment dels enllaços amb Europa occidental, destaca el portal France 24.

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!