El final de la invasió militar turca al Kurdistan sirià sembla més a prop després que Rússia i Turquia acordessin aquest dimarts crear una zona de seguretat de 30 quilòmetres de profunditat al nord-est de Síria, de la qual seran retirades les milícies kurdosirias amb l'ajuda del règim de Baixar al-Àssad i Moscou en un termini de 150 hores.

L'acord estableix que, a partir de la mitjanit d'aquest dimecres, la policia militar russa i guàrdies fronterers sirians entraran al costat sirià de la frontera turc-siriana per facilitar la retirada de les Unitats de Protecció Popular (YPG) i del seu armament a una distància de 30 quilòmetres en un termini de 150 hores.

exercit siria nord siria - efe

Unitats de l'exèrcit sirià al Kurdistan. | Foto: EFE

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat després de firmar l'acord que aquest "és molt important, crucial, i ajudarà a resoldre la molt tensa situació que s'ha creat a la frontera turca". El seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per la seva part, ha afirmat que mitjançant aquest acord "històric", Rússia i Turquia comencen "un nou període" en els seus esforços per aconseguir una solució pacífica al conflicte sirià i impediran que es creï "qualsevol moviment separatista" en territori sirià.

Alto al foc violat

Tot i que l'acord entre Putin i Erdogan ja contemplava un alto al foc, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha sortit aquest dimecres a treure pit per "haver acordat" amb Turquia un "alto al foc permanent" a Síria, i que com a conseqüència ha ordenat "aixecar totes les sancions" que va imposar aquest mes contra tres ministres de l'Executiu d'Erdogan.

donald trump - efe

El president nord-americà, Donald Trump, compareix per anunciar l'alto al foc. | Foto: EFE

"Aquest matí, el govern de Turquia ha informat a la meva Administració que detindran els combats i fer permanent l'alto el foc. Aquest és un resultat creat pels Estats Units, i no per cap altra nació", ha dit Trump en clara referència a Rússia durant una declaració a la premsa des de la Casa Blanca.

Tot i l'alto al foc, fet que les forces kurdes han agraït a Trump, les milícies han acusat aquest mateix dijous a les forces turques i els seus aliats de continuar atacant el Kurdistan sirià. "Malgrat el nostre compromís i la retirada de les nostres forces de tota la zona de l'alto el foc, l'Estat turc i les seves faccions terroristes continuen violant el procés de la treva i segueixen la guerra d'extermini en contra de la nostra gent i pobles", ha afirmat en un comunicat Kino Gabriel, un portaveu militar de les Forces de Síria Democràtica (FSD), aliança liderada per kurds.

Segons la font, des d'aquest matí els rebels sirians donats suport per Ankara han llançat "una ofensiva terrestre a gran escala als pobles de Manajer, Al-Eizariya i Mishrafa , fora de la zona d'alto el foc". Aquests pobles se situen al nord-oest de la província d'Al Hasaka i fora de l'anomenada "zona de seguretat" que Ankara busca establir al nord de Síria i que ja ha controlat, després que les FSD es retiressin, en compliment del pacte assolit entre els Estats Units i Turquia. Turquia per la seva banda també ha acusat els kurds d'atacar-los i de ferir cinc soldats turcs a la ja ciutat ocupada de Ras al Ain.

On queden els kurds?

Per ara, les milícies kurdes han abandonat ja l'autoanomenada zona de seguretat creada per Rússia i Turquia al nord-est de Síria, segons ha informat avui un portaveu de la coalició liderada pels kurds (FSD) a l'agència RIA Novosti. "Hem abandonat el territori que es troba entre Tell Abyad i Ras al Ain", ha dit Mustafa Bali, portaveu de les FSD.

Per la seva banda, el comandant general de les FSD, Mazloum Abdi, ha denunciat en una roda de premsa a Qamixli que l'acord estableix la retirada de les milícies kurdes a 30 quilòmetres de la frontera amb Turquia en un període de 150 hores. "Les actuals converses són sobre el destí del nostre poble. El memoràndum d'entesa entre Rússia i Turquia no ha estat acordat per nosaltres", ha lamentat.