Vladímir Putin no té aturador. França, Estats Units i Regne Unit creuen que les acusacions sobre que Ucraïna s'està preparant per fer servir una bomba bruta en el seu propi territori són "evidentment falses", i també un fals pretext per a una escalada

👤 Rússia es desgasta a Kherson mentre acusa Ucraïna de fabricar una bomba bruta
 

"Ningú es deixaria enganyar per un intent de fer servir aquesta acusació com a pretext per a una escalda. De manera més general, rebutgem qualsevol pretext per a una escalada per part de Rússia", han assenyalat les parts en un comunicat conjunt, transmès durant la matinada. 

Els tres països s'han definit com a “determinats” a continuar donant suport a Ucraïna amb seguretat, assistència econòmica i humanitària davant la brutal guerra d'agressió del president rus. El mateix ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, ha exposat als seus homòlegs la preocupació per aquesta bomba bruta, un artefacte que podria incloure diversos elements radioactius. 

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha contestat aquesta mateixa nit a la denúncia de Rússia d'una possible provocació ucraïnesa amb una “bomba bruta”: “Tots entenen bé qui és l'origen de tot allò brut que es pugui imaginar en aquesta guerra”, va afirmar en el seu discurs habitual, en referència a Putin.

Què és una bomba bruta?

La bomba bruta és un concepte ampli que inclou moltes coses. Rep aquesta denominació qualsevol combinació d'un explosiu com la dinamita, amb elements radioactius en forma de pols o perdigons amb una càrrega radioactiva. També és coneguda sota el nom de dispositiu de dispersió radiològica (RDD, per les seves sigles en anglès).

Aquest tipus de bombes no generen una explosió atòmica com sí que podria fer-ho una bomba nuclear, malgrat això, són igual de perilloses. A conseqüència de l'explosió, els materials radioactius es dispersen. Els experts destaquen que només les persones pròximes al lloc de l'explosió estarien exposades a quantitats prou fortes per patir-ne els efectes. En aquest sentit, poden provocar danys si respiren pols, consumeixen aliments o aigua contaminada. 

Qui més qui menys, les bombes brutes han entrat ara en joc per afegir més tensió al conflicte a Ucraïna. Occident pensa que alertar sobre aquest fet podria ser una manera de generar més por a la població, però també una excusa per permetre a Putin a anar més enllà. Sigui com sigui, amb tot això sobre la taula, un costat i l'altre només poden esperar a la successió de fets. Occident, de moment, ja hi ha dit la seva.

Noves milícies a Kherson

En aquest context d'estira-i-arronsa dialèctic, les autoritats prorusses van fent feina. Putin va declarar la setmana passada la llei marcial en els quatre territoris annexionats d'Ucraïna: Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. Cal recordar que la llei marcial és una situació d'excepció, d'aplicació de les normes legals ordinàries d'un país per la qual s'atorguen facultats extraordinàries a les forces armades o a la policia. En aquest sentit, s'acostuma a aplicar en països en guerra o quan hi ha una rebel·lió. Ucraïna va imposar la llei marcial el mateix 24 de febrer, el dia que va començar la invasió russa. En aquell moment, a més, també es va donar permís als civils per portar armes de foc i fer-les servir en defensa pròpia. 

❓ Putin decreta la llei marcial als territoris annexionats d'Ucraïna
 

Amb la llei marcial sobre la taula, a Kherson fan els deures. Els homes d'aquesta regió ocupada que forma part ara de Rússia en una annexió il·legal, han estat convidats a unir-se a una milícia local acabada de formar. Les autoritats russes han estat instant als residents a fugir de la ciutat per por d'un atac de les tropes ucraïneses, amb 25.000 residents evacuats des de dimarts passat. 

Kherson és una de les quatre regions annexionades el mes passat i a més, és molt important pel Kremlin per la seva proximitat amb el riu Dnièper. 

 

Imatge principal: maniobres i entrenament militar a Rostov del Don / Efe