El fundador de l'ONG Pro Activa Open Arms, Oscar Camps, el vaixell de rescat del qual a la Mediterrània pesava una ordre de segrest que aquest dilluns 16 d'abril la va invalidar un jutge de Sicília, ha defensat que l'únic objectiu d'aquesta organització és "impedir que la gent mori al mar". En una entrevista a la Cadena Cope, Camps assenyala que els voluntaris que treballen en les tasques de rescat "no són els responsables de la crisi humanitària" i tampoc no són els que decideixen on han de portar als migrants i refugiats que fugen de la guerra, sinó que compleixen ordres de les autoritats italianes per deixar aquestes persones a la costa.

Camps ha negat que la feina de Pro Activa Open Arms contribueixi al tràfic de persones, com està investigant la justícia italiana, i també ha rebutjat l'acusació que el seu treball pugui tenir un efecte anomenada per a les màfies que omplen els vaixells de gent, a posta que poden ser rescatades pel seu remolcador.

"Nosaltres no ajudem ni recollim a la gent de la costa líbia, només rescatem al mar, estem a 117 quilòmetres de la costa i ho fem amb l'autorització de la guàrdia costanera italiana", ha asseverat Camps, que recorda que en aquestes circumstàncies es regeixen pel dret marítim internacional. Així mateix, ha explicat que pel Canal de Sicília passen 97.000 vaixells mercants a l'any, més de deu a l'hora, en una àrea de 350.000 quilòmetres quadrats. "Un vaixell d'una ONG en aquestes circumstàncies no pot servir d'efecte crida per a les màfies", postil·la.

Preguntat per què en lloc de portar als rescatats en alta mar no els condueixen a la costa líbia, el fundador de Pro Activa ha subratllada que l'ONG no pot entrar en aquest país, que no té Govern i en la qual es violen els Drets Humans. "Líbia és un país en conflicte. Si no és assegurança per a nosaltres, no ho és per a ningú. Segons el dret marítim internacional, les persones rescatades han de ser dipositades en un port segur", assevera.

Camps subratlla que el codi de conducta acordat amb les autoritats italianes només diu que les ONG han d'obeir les ordres de la seva guàrdia costanera i ha assegurat que no s'esmenta a les autoritats líbies. En aquest sentit, ha assenyalat que els libis no poden garantir la seguretat del seu territori ni de la seva "pretesa" zona SAR de salvament i rescat, malgrat que Itàlia se la reconegui "en privat".

"Nosaltres complim les directrius de l'Organització Marítima Internacional i els convenis internacionals. Lliurar les persones contra la seva voluntat a grups armats de què fugen i després que l'ONU diu que es violen els drets humans és contravenir aquests convenis i ens obligaria a donar explicacions al Tribunal Europeu de Drets Humans", argumenta. Segons el seu parer, caldrà "posar-se d'acord" al Parlament Europeu sobre les regles que regeixen en matèria de rescat a la Mediterrània i ha apuntat que l'ONG manté reunions a Brussel·les amb aquest objectiu: "Que ens aclareixin què hem fet malament perquè només salvem vides, quan algú pot està en perill al mar, no es pregunta".