Les últimes notícies assenyalaven que el mercenari rus i líder del grup Wagner Ievgueni Prigojin era que estava exiliat a Bielorússia després de l'intent de rebel·lió interna a Rússia. Una concessió estranya del president rus, Vladímir Putin, on el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, va fer de mediador. El cas és que tot just ara s'ha publicat el primer discurs de Prigojin des d'aleshores. No sé sap des d'on ha gravat el vídeo, però la majoria de mitjans constaten que podria ser l'Àfrica.

El vídeo, que s'ha difós a partir dels canals de Telegram d'afiliats de Wagner, hi apareix Prigojin dempeus en una zona desèrtica, camuflat i amb un rifle a les mans. Al fons, hi ha més personal vestit de militar i armats. D'aquesta manera, Prigojin constata que es troba al continent africà, que la temperatura és de més de 50 graus i que el grup Wagner està duent a terme operacions de reconeixement i recerca i "fent que Rússia encara sigui més gran a tots els continents i Àfrica encara més lliure".

Què fa Prigojin a l'Àfrica?

Els canals de mitjans socials russos propers al líder mercenari van dir que Prigojin estava reclutant combatents per treballar a l'Àfrica i també convidant inversors de Rússia a invertir diners a la República Centreafricana a través de Russian House, un centre cultural vinculat a Prigojin que opera a Bamako, tal com destaca el The Guardian.

Al vídeo, Prigojin diu que Wagner està reclutant gent i que el grup “complirà les tasques que se li van assignar”.

No és casualitat que Wagner sigui a l'Àfrica

En els últims anys, Wagner ha desplegat diversos milers de tropes en almenys cinc països africans, apuntalant règims autocràtics locals, sovint amb un cost greu per a la població local. Wagner ha estat acusat d'estar involucrat en matances a Mali, així com en altres parts del Sahel i l'Àfrica central, destaca el mateix diari.

Es creu que el grup té la presència més gran a la República Centreafricana (RCA), on va intervenir el 2018 del costat del govern per sufocar una guerra civil que es lliura des del 2012. Wagner també va desplegar al voltant de 1.000 efectius a Mali el desembre del 2021, després d'un cop militar.

 

Imatge principal: Ievgueni Prigojin, en una foto d'arxiu / Europa Press