El president de Rússia, Vladímir Putin, ha fet un pas més enllà i aquest dissabte ha signat una llei que esmena el Codi Penal per endurir les penes per la deserció, el saqueig i la rendició voluntària de militars en temps de guerra, delictes que poden ser condemnats amb fins a 15 anys de presó. La nova llei contra els desertors estableix penes d'entre cinc i quinze anys de presó depenent dels graus de deserció i de la durada, segons el document publicat en el portal d'informació legal de l'Administració russa. L'agència russa TASS, ha detallat que l'article 333 del Codi Penal de Rússia s'ha completat amb una tercera part, segons la qual "l'absència del lloc de servei sense permís, la deserció amb armes, així com la deserció d'un grup durant la mobilització o la llei marcial, en temps de guerra o en les condicions d'un conflicte armat serà sancionat amb pena privativa de llibertat de cinc anys o fins de quinze anys".

D'acord amb les esmenes que s'han fet de la llei, el fet d'abandonar el lloc de servei sense autorització, no presentar-se a temps sense una bona raó per més de dos dies, però no més de deu, durant el període de mobilització o llei marcial, el càstig és de fins a cinc anys de presó. Per altra banda, si la falta de compareixença en tals condicions excedeix de deu dies, però no més d'un mes, la pena serà de fins a set anys de presó. Si un militar s'absenta per més d'un mes, pot ser empresonat per un període de cinc a deu anys. A més, si un militar eludeix les seves funcions fingint malaltia, automutilant-se, falsificant documents o altres enganys en les condicions de mobilització pot ser condemnat a entre cinc i 10 anys de presó.

Rendició voluntària a l'enemic 

La llei signada aquest dissabte per Putin recull a més que els qui es rendeixin voluntàriament a l'enemic enfrontaran una pena de presó d'entre tres i deu anys. No obstant això, una primera infracció pot quedar exempta de responsabilitat penal sempre que el soldat hagi pres mesures per al seu alliberament, hagi tornat a la seva unitat o lloc de destinació i no hagi comès cap altre delicte durant la seva captivitat. Una altra de les esmenes de la llei, preveu la introducció de la responsabilitat penal per saqueig durant un conflicte militar o en temps de guerra amb una pena màxima de fins a 15 anys de presó. La llei complementa el Codi Penal de la Federació Russa amb un nou article 356.1 sota el nom de "Saqueig". Tal acte sense circumstàncies agreujants serà sancionat fins amb sis anys. El saqueig comès amb ús de violència no perillosa per a la vida o la salut, o amb amenaça de tal violència, serà sancionat amb pena de presó de fins a deu anys.

La nova llei determina que el saqueig comès per un grup de persones per acord previ, en gran escala, o amb l'ús de violència perillosa per a la vida o la salut, o amb l'amenaça de tal violència, serà castigat amb pena de presó de tres a dotze anys. El càstig més sever, que serà la presó de vuit a quinze anys, està previst per als saquejos comesos per un grup organitzat, en una escala especialment gran, així com combinats amb amenaces d'assassinat o danys corporals greus a la víctima. Per incompliment de l'ordre del comandant en temps de guerra i per la negativa d'un soldat a participar en les hostilitats, s'estableix un càstig de fins a tres anys de presó i, en cas de conseqüències greus, fins a 10 anys.