Els líders de Corea del Nord i Corea del Sud, Kim Jong-un i Moon Jae-in, han signat aquest divendres una declaració en la qual es comprometen a impulsar la "completa desnuclearització" de la península coreana.

En la primera cimera intercoreana celebrada més de deu anys després de la cita anterior, Kim i Moon han anunciat que miraran de tancar un acord per aconseguir una pau "sòlida" i "permanent" a la península. Els dos països continuen tècnicament en guerra perquè el conflicte del 1953 no va concloure amb un tractat de pau sinó amb un cessament de les hostilitats.

La declaració conjunta d'aquest divendres inclou impulsar una reducció dels arsenals militars, el cessament dels "actes hostils", la conversió de la seva frontera, altament militaritzada, en una "zona de pau i l'impuls de converses multilaterals amb altres països, inclòs els Estats Units.

Reunió previa a l'acord

En la sessió matutina de la reunió, que va durar 100 minuts, "van parlar sobre la desnuclearització i establiment de la pau a la península i sobre millora de les relacions" entre els dos països, que tècnicament segueixen en guerra, segons va dir el portaveu presidencial sud-coreà, Yoon Young-chan. "Ambdues parts estan treballant per resoldre les seves diferències i redactar una declaració conjunta", va explicar en roda de premsa el portaveu, que va afegir que les discussions afecten l'elecció dels termes exactes que s'inclouran en el text.

Tota l'atenció està posada en aquesta declaració conjunta i en si inclourà algun tipus de compromís o al·lusió al desmantellament del programa nuclear nord-coreà, després que el règim hagi mostrat la seva voluntat de parlar sobre el possible abandonament de les seves armes atòmiques. L'únic precedent en aquest sentit data de 1992, quan els dos països van firmar una declaració comprometent-se a mantenir una península lliure d'armes nuclears, acord que no es va implementar per desavinences sobre com verificar el seu compliment i desaprofitat pel posterior desenvolupament del programa d'armes de Pyongyang.

D'altra banda, Yoon va anunciar que la primera dama nord-coreana, Ri Sol-ju, assistirà al banquet que se celebrarà en Peace House, seu principal de la cimera, i que per tant també ho farà la seva homòloga sud-coreana, Kim Jung-sook.

La històrica cimera d'avui suposa la primera trobada entre ambdós líders i la primera ocasió en què un mandatari nord-coreà trepitja territori del Sud, ja que la reunió es fa a la franja sud de la zona de seguretat conjunta (JSA), l'únic punt fronterer en el qual soldats dels dos països es veuen les cares.