El vice-primer ministre polonès, Jarosław Kaczyński, ha declarat que Polònia estaria disposada a acollir caps nuclears nord-americans. Els caps nuclears són una arma de destrucció massiva que forma part dels míssils balístics intercontinentals. A més, Kaczyński també ha apostat per reforçar les tropes nord-americanes al flanc est de l'OTAN. "Bàsicament, tindria sentit ampliar la presència nuclear al flanc est", ha assenyalat el president del Partit de la Llei i la Justícia (PiS) en una entrevista amb l'edició dominical del diari alemany Die Welt. Tanmateix, ha matisat que la iniciativa l'hauria de prendre els Estats Units.

Concretament, Kaczyński ha plantejat incrementar la presència de tropes nord-americanes a Europa de 100.000 a 150.000, de la qual la meitat haurien d'estar estacionades de forma permanent als països de l'est d'Europa, a les fronteres amb Rússia. "Els soldats de la potència nuclear americana són el factor més fort a l'hora de prevenir que Rússia ataqui països de l'OTAN i el que ens proporciona la seguretat més gran", ha comentat el líder del PiS.

D'altra banda, també ha demanat crear a Polònia un gran centre operatiu de l'aliança atlàntica, des d'on s'organitzin i controlin les missions. "Seria un senyal clar a Moscou, que significaria que el lideratge de l'OTAN és ara també present a l'est", ha afirmat el vice-primer ministre polonès. Per acabar-ho de reblar, Kaczyński ha criticat la postura d'Alemanya respecte a Rússia. En aquest sentit, ha declarat que se sent "molt insatisfet", ja que, a parer seu, Berlín podria subministrar més armes o posicionar-se a favor d'un embargament de petroli rus.

El polític ultraconservador, considerat pels analistes com el líder de facto de Polònia, ha ressaltat que les importacions de gas rus són més difícils de reemplaçar, però que en el cas del petroli, que dona majors rèdits a Moscou, sí que és possible. "Durant anys, el Govern alemany no ha volgut veure el que fa Rússia sota el comandament de Putin", ha afirmat Kaczyński. Finalment, ha indicat que "no era difícil de predir" el que passaria, però que Berlín "sempre pretenia saber-ho tot millor".

L'OTAN activa defenses nuclears, biològiques i químiques

L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord va acordar el passat 24 de març activar "elements" de "defensa nuclear, biològica, radiològica i química" per la possibilitat que Rússia ataqui amb armes d'aquest tipus a Ucraïna. Així ho va anunciar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una compareixença posterior a la reunió que van mantenir els líders dels països aliats. Així doncs, Stoltenberg va explicar que alguns estats estan adoptant i desplegant defenses químiques i nuclears addicionals, però no va especificar de quins es tracta. A això cal sumar-li l'enviament ja realitzat de quatre nous batallons a l'est per part de l'aliança atlàntica, que va enviar grups de combat multinacionals a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària.