Terratrèmol a l'extrema dreta 15 dies abans de les eleccions europees del 9 de juny. Marine Le Pen ha trencat les relacions amb els seus aliats alemanys de l'AfD just abans de la pistonada de sortida de la campanya electoral pel 9-J. Segons ha informat el diari francès Libération i han confirmat diversos mitjans francesos la decisió d'Agrupació Nacional (RN) respon a les declaracions fetes durant el cap de setmana passat per Maximilian Krah, el spitzenkandidat a les europees del partit d'extrema dreta alemany. En una entrevista al diari italià La Repubblica, Krah va assegurar que mai diria "que qui portava un uniforme de les SS era directament un criminal". En aquesta línia va afegir que "cal valorar les culpes de manera individual. Al final de la guerra, hi havia gairebé un milió de SS. També Günter Grass estava en les Waffen-SS. Els familiars de la meva dona eren alemanys que vivien a Hongria, havien de triar entre allistar-se en l'Exèrcit d'aquest país o en les SS. Si s'haguessin allistat en l'Exèrcit d'Hongria com a alemanys, hauria estat una condemna a mort. Per tant, es van allistar en les SS". 

En la mateixa entrevista, Krah va defensar que entre els 900.000 SS "també hi havia molts pagesos: sens dubte, hi havia un percentatge elevat de criminals, però no tots ho eren. Mai diré que qui portava un uniforme de les SS era directament un criminal". Entre altres qüestions, li van preguntar sobre les polèmiques que l'han envoltat durant les darreres setmanes. Com la detenció del seu assistent parlamentari a l'Eurocambra a finals d'abril a Alemanya, que va ser acusat d'espionatge per la Xina. Krah també està inclòs en la investigació de les autoritats belgues per presumptes cobraments procedents de Rússia. 

Salvini i Le Pen "perfectament alineats"

El president i candidat a les eleccions europees de la llista de RN, Jordan Bardella, ha decidit "no asseure's més" amb els diputats de l'AfD al Parlament de la Unió Europea, segons ha confirmat el cap de la campanya de la formació, Alexandre Loubet, a AFP. Bardella ha assegurat que “l'AfD ha franquejat línies vermelles”. Així doncs, ha detallat que "vam tenir converses franques amb l'AfD", i ha lamentat que no es van "aprendre les lliçons, així que assumim les conseqüències". Els qui també s'hi han sumat al boicot a l'AfD és La Lliga, el partit del vice-primer ministre d'Itàlia, Matteo Salvini, que a través d'una nota han comunicat que en relació amb la futura formació del grup d'Identitat i Democràcia (ID) al Parlament Europeu "com sempre, Matteo Salvini i Marine Le Pen estan perfectament alineats i d'acord". La ruptura està ben vista dins de les files de la Lliga, especialment en els quadres del nord del país, vinculats a la indústria i a un establishment poc amant de les estridències ultres.

L'AN i Lliga són, juntament amb d'AfD, les principals formacions polítiques que integren el bloc Identitat i Democràcia (ID) al Parlament Europeu. La resta del grup el formen el belga Vlaams Belang, el txec Llibertat i Democràcia Directa, el Partit Popular Danès, l'estonià Partit Popular Conservador i el Partit per la Llibertat neerlandès.