Més d'un segle de prohibició després, els parisencs es poden tornar a banyar al riu Sena a partir d'aquest dissabte. Per primer cop des del 1923, desenes de persones han nedat pel riu Sena en la primera zona oberta, al centre de la ciutat i molt prop de l'Ajuntament. Altres dues zones obriran al llarg d'aquest matí, una al port de Grenelle, on els banyistes tindran vistes de la torre Eiffel, i una altra en el barri de Bercy. Els atletes de triatló van ser els primers a fer aquesta prova pilot als Jocs del 2024. L'onada de calor ha estat el trampolí definitiu després que l'alcaldessa Anne Hidalgo, que va convidar els ciutadans a perdre la por a l'aigua i refrescar-se. Per aconseguir que les aigües siguin aptes per al bany han estat necessàries una sèrie d'obres i adequacions en la capital francesa i els seus voltants amb una inversió de 1.400 milions d'euros per millorar les depuradores i el sistema de clavegueram, i per construir dipòsits pluvials com "catedral subterrània" d'Austerlitz, dissenyats per a emmagatzemar l'excés d'aigua de les tempestes.
Preparativos para el Baño en el Sena. Tres puntos del río habilitados. El Sena vuelve a ser “bañable”después de 102 años, aunque de momento 17 grados en París… pic.twitter.com/jm49CpNMa1
— Mavi Doñate (@mavidonate) July 5, 2025
Els nedadors han estat vigilats per nombrosos socorristes amb samarretes grogues fluorescents i pantalons curts vermells brillants, a joc amb els seus xiulets, i sota l'atenta mirada de pots inflables de la Prefectura de Policia de París. Cada nedador portava un flotador groc lligat amb una corda a la cintura. “La qualitat de l'aigua compleix” amb les normes sanitàries i està a ”25 graus”, ha explicat el regidor d'Esports, Pierre Rabadan. “És un somni de la infància tenir gent nedant al Sena”, ha afirmat l'alcaldessa Anne Hidalgo.
La baignade dans la Seine devient une réalité ce samedi avec l’ouverture de trois sites : Bercy, Grenelle et le bras Marie. Mode d’emploi avant de piquer une tête dans le fleuve parisien. https://t.co/svJZbhWq2f pic.twitter.com/XfEjFwp14d
— Le Figaro (@Le_Figaro) July 5, 2025
Banys al Sena, més de 100 anys després
La inauguració dels banys al Sena ha arrencat aquest matí a les 7.30 hores a l'illa de Sant Lluís (al costat de Notre-Dame) sota un cel ennuvolat que no convidava al bany. A les 10.00 hores, s'ha produït una segona obertura oficial al port de Grenelle (davant de la torre Eiffel), i finalment, la tercera al barri de Bercy, davant la Biblioteca Nacional. L'entrada a les tres zones és gratuïta i no és necessari reservar, però el nombre d'assistents està limitat entre 150 i 300 de manera simultània, per motius de seguretat, segons ha explicat Rabadan, en declaracions a l'emissora RMC. Les piscines també estan equipades amb pontons, escales, mobiliari de platja, dutxes i vestuaris. La piscina, gratuïta, estarà oberta fins al 31 d'agost, si el temps ho permet.
Avec son rire forcé, #anneHidalgo qui #saccageParis a prélevé de l’eau de la #Seine ultra chimiquement traitée & fait 1 blague naze à la #françoisHollande : «Vous voulez que je vous arrose? Hin hin». Parlait-elle de subventions à des associations bidons?
— Jeanne Lepic (@Jeanne_Lepic) July 5, 2025
pic.twitter.com/fqwJVdGOdM
Segons ha explicat Rabadan el més complicat ha estat aconseguir que sigui possible nadar al riu i que continuï sent navegable, 9 milions de persones recorren el riu en vaixell cada any, i transiten 22 milions de tones de mercaderies. "La negociació ha estat complicada perquè hem de respectar el dret a navegar pel Sena als qui l'han fet durant dècades", ha afegit. "Finalment, arribem a un punt de trobada i aconseguim habilitar el bany en zones que no afecten el trànsit dels vaixells, que deixin complir també amb normes sanitàries molt estrictes per a evitar la contaminació de l'aigua".
Aquest estiu, igual que passa a les platges, les banderes (verda, groga i vermella) indicaran el cabal i la qualitat de l'aigua del Sena, analitzades mitjançant sondes instantànies i mostres de cultiu. Si les llums estan en vermell, es prohibirà el bany. En teoria, cada nedador s'haurà de sotmetre a una avaluació del seu benestar aquàtic per part d'un socorrista abans de nedar de manera independent a les piscines, la majoria de les quals són sense fons i tenen una profunditat mitjana de 3,50 metres. Les autoritats recorden que el riu és una massa d'aigua viva i continua sent un entorn perillós. “Existeix risc d'ofegament a causa del llot i les plantes adherides, els forts corrents, el risc d'ofegament i el trànsit fluvial”, ha apuntat la sotsprefecta Elise Lavielle.