El coronavirus ha aturat moltes coses, però no l'amor. Després de setmanes de campanya intensa, la Comissió Europea avala que milers de parelles s'han vist separades per la pandèmia puguin retrobar-se al·legant la relació com a motiu per poder viatjar per la Unió Europea. 

Les excepcions que permeten viatjar els familiars perquè es puguin reunir en deixa fora les parelles que no tenen la situació formalitzada. Per això Brussel·les ha reclamat als governs que permetin l'entrada de les parelles internacionals separades per la pandèmia. L'eurocomissaria de l'Interior, Ylva Johansson, ha demanat aqiesta setmana que els estats que apliquin una definició més "àmplia" del concepte de parella perquè les que no estiguin casades es puguin retrobar després de gairebé quatre mesos sense veure's. "La parella d'un ciutadà o resident legal de la UE que tingui una relació duradora i acreditada hauria d'estar exempta de les restriccions de viatge", ha defensat Johansson.

La Comissió Europea dona resposta així a una campanya per declarar "l'amor" com a "motiu essencial" per poder viatjar a la UE.

L'amor no és turisme

Des del març l'entrada a la Unió Europea està prohibida per a tots els estrangers si no són "essencials" o tenen familiars en territori europeu. A partir del juliol els estats ja poden aixecar restriccions a un reduït grup de països, però gran part del món encara té les portes tancades a Europa.

Per això, les parelles internacionals afectades han engegat una campanya a Internet sota el lema "l'amor és essencial" per exigir a les autoritats que permetin l'entrada encara que no estiguin casats. 

Les etiquetes #LoveIsEssential #LoveIsNotTourism o #LiftTheTravelBan, les xarxes socials han acumulat milers de casos de parelles que no poden viatjar des de països extracomunitaris a Europa, per reunir-se amb les persones amb qui estimen. 

Dinamarca ja ha fet aquest pas autoritzant a les parelles que acreditin una relació llarga amb un europeu.